Ανοιξε (!) η ρύθμιση για 12-24 δόσεις στην Εφορία

Ανοιξε (!) η ρύθμιση για 12-24 δόσεις στην Εφορία01.02.2018Οικονομία

Εφορία: Με τόκο οι 12 δόσεις • Ανοιξε η εφαρμογή για ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών διαδικτυακά

Aνοιχτή είναι από χθες η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να ρυθμίσουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις οφειλές τους, πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να τακτοποιήσει τις οφειλές του και να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες, αλλά και όσους έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις να μην απολέσουν τη ρύθμιση,

αφού, αν δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, θα απενταχθούν από την ευεργετική ρύθμιση.

Οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 12-24 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση θα πληρώνεται με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή. Ομως, η όλη διαδικασία θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Η αίτηση ένταξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια οι δόσεις πληρώνονται στην τράπεζα με την ταυτότητα οφειλής.

Μέσα από τον προσωπικό υπολογιστή τους μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet και στη διεύθυνση www.aade.gr, την αίτησή τους, μαζί με υπεύθυνες δηλώσεις για την πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα εντός τριών εργάσιμων ημερών με την ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης.

Αγωνία

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ξεπέρασαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε αγωνία βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι, ενώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κινδυνεύουν να τη χάσουν, επειδή θα καθυστερήσουν μία ημέρα να πληρώσουν είτε μία από αυτές τις δόσεις είτε τις τρέχουσες οφειλές τους. Σύμφωνα, με στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Τον Νοέμβριο του 2017, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς την Εφορία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 100,739 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 55% του ΑΕΠ και παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 988.000.000 ευρώ.

• Οι «παλαιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, δηλαδή τα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 31/12/2016, ανέρχονταν σε 89,1 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2017.

• Οι «νέες» ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, δηλαδή τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2017, ανήλθαν σε 11,631 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα