Αντιδράσεις για… τα μάτια του κόσμου από τους Σκοπιανούς

«Αδειασαν» τη νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα το υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΥΠΕΞ για την επιλογή της να αποκαλέσει δημόσια τη χώρα «Μακεδονία»

Καταιγισμό αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ωμή πρόκληση της νέας προέδρου των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, που δεν δίστασε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Φαίνεται πως οι Σκοπιανοί δεν δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις διεθνείς συστάσεις, έχοντας αποφασίσει να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όχι μόνο την αλήστου μνήμης Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οποιονδήποτε δεν επιθυμεί να τους αποκαλεί «Μακεδόνες».

Αυτός ο προκλητικός εμπαιγμός από πλευράς της γειτονικής χώρας αναμφίβολα μας προϊδεάζει για το επόμενο διάστημα. Το νεοσύστατο κυβερνητικό σχήμα αποφάσισε να τορπιλίσει από την αρχή κάθε προοπτική διαλόγου και καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Πάντως, η κίνηση παραποίησης του προεδρικού όρκου έβαλε τα Σκόπια στο στόχαστρο της Δύσης, ενώ προκάλεσε δυσφορία και αναταραχή και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ναρκοθέτηση

Αναμφίβολα, η ανιστόρητη επιλογή του αυτοπροσδιορισμού «Μακεδονία» ναρκοθετεί για τα Σκόπια το μέλλον της ευρωπαϊκής τους πορείας, και μια τέτοια εξέλιξη την απεύχονται αρκετοί στο εσωτερικό του ανίσχυρου κρατιδίου. Οι αυστηρές συστάσεις από την Ευρώπη θορύβησαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των Σκοπίων. Ενα από αυτά είναι ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος, «αδειάζοντας» τη Σιλιάνοφσκα: «Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι».

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» είχαμε και από το υπουργείο Εξωτερικών του κρατιδίου, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η «διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας». Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, το DUI του Αλί Αχμέτι, κατήγγειλε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα «κατά τη σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις …, Σκοπιανούς,antidraseis …, skopianous