Αποκαλύπτονται τα μυστικά του Μακεδονικού Τάφου

Αποκαλύπτονται τα μυστικά του Μακεδονικού Τάφου 26.04.2018Ρεπορτάζ

Η πρόσληψη ενός φύλακα χρειαζόταν για να ανοίξει για το κοινό το σπάνιο αρχαίο μνημείο της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Aνοιχτός θα είναι από αύριο και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ο Μακεδονικός Τάφος στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου της Χαλκηδόνας, ένα αρχαιολογικό εύρημα μοναδικό και ταυτόχρονα άγνωστο στους περισσοτέρους.
Οι σπάνιες τοιχογραφίες του, που βρίσκονται για αιώνες στα σπλάχνα της μακεδονικής γης και δεν

συναντούνται σε κανέναν άλλον τάφο, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τουρίστες, να τις θαυμάσουν από κοντά.

Μπαίνει στον χάρτη

Σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, με αυτόν τον τρόπο το μνημείο θα μπορέσει να αποκτήσει στον χάρτη των αρχαιολογικών ευρημάτων της χώρας τη θέση που του αξίζει. Μέχρι σήμερα οι επισκέψεις στον τάφο, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, γίνονταν κατόπιν... συνεννόησης και ραντεβού.

Το δε ενδιαφέρον σχολείων, επισκεπτών και τουριστών από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι μεγάλο. «Το υπουργείο αποφάσισε την πρόσληψη ενός φύλακα για πέντε μήνες. Ο χώρος πλέον θα είναι επισκέψιμος. Οι εργασίες για την υποστύλωση του μνημείου, ώστε να είναι ορατό, συνεχίζονται» σχολιάζει στη «δημοκρατία» η διευθύντρια της Εφορείας Μαρίζα Τσιάπαλη. Το εν λόγω μνημείο, μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι μοναδικό, με σπάνιες ολοκληρωμένες τοιχογραφίες, που δεν υπάρχουν ούτε στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, καθώς αναπαριστούν με γλαφυρό τρόπο ένα μακεδονικό συμπόσιο και τη χαρά της ζωής, παρά πολεμικές φιγούρες.

Διάκοσμος

Ο τάφος, με την εντυπωσιακή πρόσοψη, έχει σχήμα ναού με τρίγλυφα δωρικού ρυθμού και μια ζωφόρο ιωνικού ρυθμού. Το αέτωμά του κοσμούν μυθικοί γρύπες με ολόχρυσα φτερά.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε συλημένος στις αρχές του 1994 από την αρχαιολόγο Μαρία Τσιμπίδου - Αυλωνίτη και την ομάδα της. Πρόκειται για τον τάφο ενός επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού, όπως υποδηλώνουν και τα υπολείμματα του πραγματικού οπλισμού, που βρέθηκαν στον θάλαμο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς δηλώνει ικανοποιημένος για την εξέλιξη που θα αναδείξει το μνημείο. Στις προθέσεις του είναι να παραχωρήσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων δημοτικό κτίριο που υπάρχει στην περιοχή για να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα