Αθωώθηκαν (με πλειοψηφία 2-1) και οι 36 για τις χρηματιστηριακές φούσκες

Αθωώθηκαν (με πλειοψηφία 2-1) και οι 36 για τις χρηματιστηριακές φούσκες01.03.2018Οικονομία

Εγκλημα χωρίς τιμωρία παραμένει αυτό του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από 19 χρόνια δεν «είδε» ούτε έναν ένοχο.

Οι 36 κατηγορούμενοι, χρηματιστές και επιχειρηματίες, κρίθηκαν για δεύτερη φορά αθώοι για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1), με ένα μέλος του δικαστηρίου να εκφράζει την άποψη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν και

για τα δύο κακουργήματα που αντιμετώπιζαν.

Η μειοψηφία που καταγράφεται στην απόφαση, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για να ασκηθεί έφεση, με τα αδικήματα ωστόσο να βρίσκονται στο όριο της παραγραφής.

Η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αθηνάς Θεοδωροπούλου, η οποία στην αγόρευσή της είχε προτείνει την ενοχή των 36 κατηγορούμενων που κάθισαν στο εδώλιο υποστηρίζοντας ότι η πρώτη αθώωσή τους, το 2013, ήταν εσφαλμένη, αφού σκοπός τους, όπως ανέφερε, ήταν η δημιουργία μιας πλασματικής εικόνας της αγοράς και η καλλιέργεια μιας επενδυτικής ευημερίας, η οποία όμως στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

Το 2013

Το 2013 η απόφαση του δικαστηρίου, με διαφορετική σύνθεση, ήταν ομόφωνη, καθώς είχε κριθεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να απαλλαγούν γιατί δεν μπορεί να στοιχειοθετεί -για νομικούς λόγους- το αδίκημα της απάτης. Ο σάλος, όμως, που προκλήθηκε μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Χθες οι κατηγορούμενοι άκουσαν με ικανοποίηση την απόφαση, η οποία εκδόθηκε μέσα σε μια δικαστική αίθουσα στην οποία γίνονται επισκευές, καθώς υπέστη ζημιές στην πρόσφατη εκρηκτική επίθεση στο Εφετείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα