Χαράτσι στο γκισέ για πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Χαράτσι στο γκισέ για πληρωμή ΕΝΦΙΑ04.09.2018Πρόσωπα

Ντροπή! Προμήθειες έως και 2 ευρώ από τις τράπεζες στους πολίτες που θα εξοφλήσουν στο ταμείο οφειλές προς το Δημόσιο

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Καπέλο έως και 2 ευρώ βάζουν οι τράπεζες στη δόση του Ενιαίου Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εάν πληρωθεί στα γκισέ των τραπεζών και

όχι μέσω e-banking!

Πλέον μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση χρεωστικών καρτών) γίνονται άνευ προμήθειας. Αν κάποιος φορολογούμενος θέλει (ή είναι αναγκασμένος) να πληρώσει με φυσική παρουσία στην τράπεζα, ισχύουν άλλα δεδομένα.

Οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς χρεώνουν προμήθειες-ντροπή σε κάθε περίπτωση προσέλευσης φορολογουμένων στα ταμεία των υποκαταστημάτων τους για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα ποσά των χρεώσεων κυμαίνονται από 1 έως 1,20 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα, για όσους επιλέξουν να πληρώσουν με χρέωση λογαριασμού και φτάνουν έως και τα 2 ευρώ για όσους προσέλθουν για να πληρώσουν με μετρητά.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα κοστίσει... κάτι παραπάνω στους φορολογουμένους εφόσον εκείνοι επιλέξουν να τις εξοφλήσουν στα γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Αναλυτικά, οι προμήθειες που χρεώνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται στα ακόλουθα ποσά:
Εθνική Τράπεζα: 1 ευρώ αν η εξόφληση των φόρων γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με μετρητά.
Alpha Bank: 1 ευρώ αν για την πληρωμή των φορολογικών οφειλών χρεωθεί καταθετικός λογαριασμός και 2 ευρώ αν ο φόρος πληρωθεί με μετρητά.
Eurobank: 1,20 ευρώ αν γίνει χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών.
Τράπεζα Πειραιώς: 1,10 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με χρήση μετρητών.

Από τις παραπάνω προμήθειες που επιβάλλονται στα γκισέ εξαιρούνται οι πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ από φορολογουμένους που είναι άνω των 70 ετών ή βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω ή είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτές οι κατηγορίες πολιτών για να γλιτώσουν τις προμήθειες θα πρέπει πρώτα να έχουν καταθέσει τα χρηματικά ποσά των προς πληρωμή οφειλών σε καταθετικούς λογαριασμούς τους και στη συνέχεια μέσω των γκισέ να ζητήσουν μεταφορές των ποσών αυτών στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα