Διαρκώς υπόσχονται… «ποτέ ξανά»

Στην κυβερνητική καθημερινότητα οι αισιόδοξες δηλώσεις υπουργών, πρωθυπουργών, βουλευτών και διαφόρων παραγόντων, που διαψεύδονται οικτρά από την πραγματικότητα, δείχνουν τον βαθμό της ασχετοσύνης, της προχειρότητας και της αντιμετώπισης της πολιτικής με όρους αυστηρά επικοινωνιακούς. Αυτό συνέβη και με όσα πομπώδη είπε στις 7 Ιουλίου, δέκα ημέρες πριν από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών (ειδικά στην Αττική και στην Κόρινθο), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατενθουσιασμένος με την

πολιτική του, είχε δηλώσει: «Δημιουργήσαμε το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως μία απάντηση σε ένα αίτημα των καιρών. Και χαίρομαι διότι το υπουργείο αυτό, πια, πατάει καλά στα πόδια του. […] Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές».

Τα αποτελέσματα της… κοσμογονίας που υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον ορατά και έχουν το μαύρο χρώμα των καρβουνιασμένων εκτάσεων και των καμένων σπιτιών των μεροκαματιάρηδων, που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγη ώρα.

Η κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές δεν είναι νέα. Είναι τόσο παλιά όσο τα ψέματα της εξουσίας και οι κλισέ υποσχέσεις που περιλαμβάνουν το «ποτέ ξανά».

Ομως, οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πραγματικά αξιοθρήνητες επιδόσεις στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στο 2021 κάηκαν όσα στρέμματα είχαν καεί τα προηγούμενα οκτώ έτη!

Συγκεκριμένα, το 2021 οι πυρκαγιές κατέκαψαν συνολική έκταση που ξεπερνά τα 1.300.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, αυτή η «επίδοση» είναι «η χειρότερη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020».

Και τα αρνητικά ρεκόρ στις πυρκαγιές συνεχίζονται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνει μονότονα μεγαλεπήβολα σχέδια και τη φράση «ποτέ ξανά».

Keywords
Τυχαία Θέματα