Δίλημμα Κυριάκου για το ποδόσφαιρο!

Δίλημμα Κυριάκου για το ποδόσφαιρο!16.07.2019Πρόσωπα

Η μη υπογραφείσα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η δύσκολη θέση του νέου πρωθυπουργού να επιλέξει μεταξύ Σαββίδη και Μαρινάκη

Από τον
ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ*

Από την Παρασκευή 5 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, είχαμε προβλέψει πως η υπόθεση ΕΡΤ - συμβόλαια Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών θα εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» στο ξεκίνημα για την κυβέρνηση

του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό, άλλωστε, επιδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας όταν του «πέταξε» τη μη υπογραφείσα συμφωνία με τη διοίκηση Δρόσου και τη δημόσια τηλεόραση, συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ για τη σεζόν 2019-2020 με τις ομάδες της Super League 1 και 2.

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι κάτω -και λογικό- στην ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν τη νέα κυβέρνηση, όμως αυτή η υπόθεση εξελίσσεται ήδη σε μείζονος σημασίας.

Και τούτο το καταλαβαίνει ο καθένας διαβάζοντας τον Τύπο (τα δημοσιεύματα κορυφώνονται, πλέον, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων), πόσο μάλλον εκείνον που είναι φιλικά προσκείμενος στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ας μην κρυβόμαστε. Αυτή η ιστορία αποτελεί το πρώτο μπρα ντε φερ Μαρινάκη - Σαββίδη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η σφοδρή αντιπαλότητα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκδηλώθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η προφορική συμφωνία της ΕΡΤ με τον ΠΑΟΚ για ποσό 7.500.000 ευρώ ετησίως.

Οι «ερυθρόλευκοι» προσέφυγαν δύο φορές στον Αρειο Πάγο και τα δημοσιεύματα περί «σκανδάλου στην ΕΡΤ» άρχισαν να πέφτουν βροχή. Σε αυτή την υπόθεση είναι αρκετά τα δεδομένα που οφείλουμε να εξετάσουμε:

1 Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Αν «κόψει» τη συμφωνία, θα ξεσηκωθούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης, φωνάζοντας ότι «έκανε το χατίρι του Μαρινάκη με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις».

Ταυτόχρονα θα τα βάλουν με τον Ηρακλειώτη, νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, οι οπαδοί του ΟΦΗ, καθώς και η κρητική ομάδα συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΤ, αντί ποσού 2.500.00 ετησίως.

Αν πάλι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετήσει τη συμφωνία στο εύρος που την «κληρονόμησε» (κάτι που φαίνεται απίθανο), θα βρει στα... κάγκελα απέναντί του τον κ. Μαρινάκη. Τέτοιο crash test δεν πρόκειται να συναντήσει με το «καλημέρα» στα άλλα μεγάλα ζητήματα ο νέος πρωθυπουργός!

2 Πριν από λίγες ημέρες στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου ο κ. Αυγενάκης είπε ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό ότι το πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει αν τιναχθούν στον αέρα οι συμβάσεις της ΕΡΤ με τις ομάδες.

Και δεν μιλάμε για ένα, αλλά για δύο πρωταθλήματα, τα οποία δεν θα ξεκινούσαν ούτε πέρυσι αν ο κ. Βασιλειάδης δεν έδινε στις ΠΑΕ τα χρήματα της κρατικής τηλεόρασης.

Είναι έτοιμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει το βάρος να σκάσουν τα πρωταθλήματα στα χέρια της κυβέρνησής του;

3 Ο Γιάννης Δρόσος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα υπέρογκα ποσά που έχει συμφωνηθεί να δοθούν στις ΠΑΕ της Super League 2.

Ταυτόχρονα έχει επιχειρηματολογήσει εγγράφως πως το συμφέρον της ΕΡΤ είναι να πάρει ΟΛΟΥΣ (αν ήταν δυνατόν) τους μεγάλους συλλόγους (δηλαδή εκτός του Παναθηναϊκού και του Αρη που ήδη έχει, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που τον ήθελε), ώστε το εγχείρημα να της αποδώσει κέρδος (με βάση δημοσιεύματα πάντως, η ΕΡΤ έκλεισε κερδοφόρα τη σεζόν).

Διαφορετικά, δίχως τους μεγάλους παίκτες «κράχτες», ο κ. Δρόσος εκτιμάει ότι η δημόσια τηλεόραση θα μπει «μέσα» από το κεφάλαιο-ποδόσφαιρο.

Τι θα πράξει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Θα δει το θέμα ως μια ακόμη «οικονομική συμφωνία» ή θα σκεφτεί ότι το ποδόσφαιρο, ως «προϊόν», πηγαίνει μέσω της ΕΡΤ και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομητική τηλεόραση;

Οι διαπραγματεύσεις με τις ΠΑΕ θα ξεκινήσουν άμεσα και δεν αποκλείεται το βάρος να αναλάβει ο Λευτέρης Αυγενάκης (καθώς δεν έχει καταλήξει ακόμα η κυβέρνηση ποιος θα είναι ο εκλεκτός της για την «ηλεκτρική καρέκλα» της ΕΡΤ).

Είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ, απ’ όσα διαβάζουμε, ξέρουμε και καταλαβαίνουμε, ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να μην υπογραφεί η σύμβαση ΕΡΤ - ΠΑΟΚ, που θα αποφέρει στον Ιβάν Σαββίδη ποσό 7.500.000 ευρώ.

«Ανάμεσα» στα δύο επιχειρηματικά «βουνά» βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, με πρώτο τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Το φινάλε αυτής της υπόθεσης και η απόφαση που θα ληφθεί θα μας δείξουν πολλά με το «καλημέρα».

Είπαμε, τούτη η πατάτα «καίει» πολύ!

*Δημοσιογράφος, διευθυντής
της «Live Sport»

Keywords
Τυχαία Θέματα