Δραματικές ώρες και στο Αίγιο!

Οι εθελοντές μαζί με τους πυροσβέστες προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να σβήσουν τις εστίες φωτιάς. Αξιοθαύμαστες οι ενέργειες των κατοίκων που βρίσκονται στις γύρω περιοχές, οι οποίοι έδωσαν τεράστια βοήθεια σε όσους τη χρειάζονταν

Την ώρα που οι πύρινες γλώσσες «καταπίνουν» στο πέρασμά τους δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές δίνουν μάχη και στο Αίγιο, το οποίο φλέγεται από το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με ενημέρωση, οι μικρές αναζωπυρώσεις που παρατηρήθηκαν χθες ήταν διαχειρίσιμες, με τον αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Νίκο

Καραΐσκο να επισημαίνει πως το μέτωπο στην Αιγιαλεία βρισκόταν σε καλή κατάσταση, ενώ το έργο της κατάσβεσης βοηθούσε το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Δερβενάκια, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν με μήνυμα από το 112 το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς έκαιγε σε κοντινό λόφο. Παράλληλα, απείλησε και τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινήθηκε κατά μήκος της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοπτό και Ακράτα, με τις επίγειες δυνάμεις να καταφέρνουν να τη συγκρατήσουν μακριά από σπίτια.

Την ίδια ώρα και ενώ στο Αίγιο επικρατούσε ο απόλυτος εφιάλτης, ρίγη συγκίνησης προκάλεσε με την αυτοθυσία που υπέδειξε ένας μοναχός, στον ορεινό όγκο του Διακοπτού, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει και να εγκαταλείψει το μοναστήρι. «Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί καίγονται όλα αυτή τη στιγμή» είπε χθες το πρωί σε δηλώσεις του ο μοναχός και συνέχισε: «Καλά είμαι, έχω χτυπήσει τα χέρια μου, το πόδι μου έχω κάψει λίγο». Μάλιστα, στην ερώτηση αν είναι αυτός που χτυπάει την καμπάνα απάντησε «ναι, εγώ τη χτυπάω για να δείξω ότι είμαι καλά και σώθηκε το μοναστήρι».

Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι «καίγονται τα ξύλα του μοναστηριού, καίγεται το ρολόι», ωστόσο έστειλε το μήνυμα «δεν αφήνω το μοναστήρι να καεί». Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο μοναχός είχε σώσει και στο παρελθόν το ίδιο μοναστήρι.

Στα πύρινα μέτωπα επιχειρούσαν ως αργά χθες το απόγευμα περίπου 100 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ από την πρώτη στιγμή κάτοικοι ενώθηκαν σαν μια γροθιά, ώστε να στήσουν επιχειρήσεις και να εμποδίσουν τη φωτιά να εξαπλωθεί περισσότερο.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, υπήρξε ένα πρόβλημα με τα εναέρια μέσα το πρωί, αφού λόγω των πυκνών καπνών που είχαν «πνίξει» την Αχαΐα δεν είχαν ορατότητα για να επιχειρήσουν. Ωστόσο, σταδιακά το πρόβλημα λύθηκε και τόσο τα αεροσκάφη όσο και τα ελικόπτερα σηκώθηκαν ξανά για να σπεύσουν στα πύρινα μέτωπα.

Την ίδια ώρα, αξιοθαύμαστες ήταν και οι ενέργειες κατοίκων και ντόπιων που βρίσκονταν σε περιοχές κοντά στο Αίγιο και έθεσαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους στη διάθεση των πυροσβεστών, των πυροπλήκτων και των εθελοντών. Με μαζικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι της Αχαΐας προσκαλούσαν για φιλοξενία τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους το μεσημέρι της Κυριακής σε χαμηλή βλάστηση κοντά στη γέφυρα Τσαγρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα