Εκτός νόμου το καμάκι αλά... γαλλικά

Εκτός νόμου το καμάκι αλά... γαλλικά04.08.2018Παράξενα

Με πρόστιμο 750 ευρώ η κυβέρνηση Μακρόν θα τιμωρεί όποιον φλερτάρει, σφυρίζει ή κάνει κομπλιμέντο σε γυναίκα η οποία θα ενοχληθεί

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Οποια σκόπευε να ταξιδέψει στο Παρίσι για να ζήσει τον έρωτα αλά γαλλικά, δυστυχώς, έχασε πλέον την ευκαιρία της, αφού πια το «καμάκι» στη Γαλλία θα τιμωρείται διά νόμου, μετά το περιστατικό που σόκαρε την κοινή γνώμη με την κοπέλα που χαστουκίστηκε επειδή αντέδρασε! Ψάχνοντας τη λεπτή διαχωριστική

γραμμή ανάμεσα σε ένα σφύριγμα στον δρόμο, ένα κομπλιμέντο σε μια άγνωστη και στη σεξουαλική παρενόχληση, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι κάθε επίδοξος «εραστής» θα πληρώνει πρόστιμο 750 ευρώ.

Στόχος, θεωρητικά, του νομοσχεδίου είναι να μη φοβούνται οι γυναίκες να κυκλοφορήσουν μόνες στον δρόμο. Με τις πρώτες αντιδράσεις να έχουν ήδη ξεσπάσει και τους επικριτές να λένε πως θα αποτελέσει ταφόπλακα για το φλερτ, το νομοσχέδιο καλύπτει οτιδήποτε «παραβιάζει την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών σε δημόσιους χώρους και υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και το δικαίωμα στην ασφάλεια». Στο απόσπασμα μπαίνουν «σχόλια, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικά». Εντούτοις, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι διατάξεις του δεν θα εφαρμοστούν ποτέ ουσιαστικά.

Στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα είχε γίνει πολύς λόγος για επιθέσεις σε βάρος γυναικών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, που οδήγησαν αρκετές από αυτές να υποχρεώνονται να φορούν παντελόνια αντί για φούστες για να προστατεύονται από επίδοξους εφαψίες. Το νομοσχέδιο είναι δημιούργημα της υπουργού Ισότητας Μαρλέν Σιάπα, η οποία διαβεβαίωσε ότι το σχέδιό της «όχι μόνο είναι ρεαλιστικό, αλλά θα υλοποιηθεί άμεσα».

«Ολες παρενοχλούμαστε»

Ο σάλος που ξέσπασε και οδήγησε στην ανάγκη σχετικής νομοθέτησης έχει άμεση σχέση με τη Γαλλίδα φοιτήτρια που δέχτηκε επίθεση όταν απάντησε σε έναν άνδρα που την παρενόχλησε σεξουαλικά σε δημόσιο χώρο του Παρισιού. Η νεαρή είπε στον άνδρα που την παρενόχλησε έξω από παρισινό καφέ «βούλωσέ το» προτού αυτός τη χτυπήσει.

Με αφορμή τη δική της περιπέτεια, η Μαρί Λαγκέρ λάνσαρε την ιστοσελίδα Nous Toutes Harcelement (Ολες μας Παρενοχλούμαστε), για να ενθαρρύνει κι άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Keywords
Αναζητήσεις
θεανω καρουτα φωτο
Τυχαία Θέματα