Ελληνική «ήττα» και στο Eurogroup για το ζήτημα του χρέους

Ελληνική «ήττα» και στο Eurogroup για το ζήτημα του χρέους25.05.2018Άρθρα

Στο κενό έπεσαν οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι το χθεσινό Eurogroup θα έκανε ουσιαστικά βήματα προόδου στο φλέγον ζήτημα του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιορίστηκαν σε ένα... φιλικό χτύπημα στην πλάτη του Ελληνα ομολόγου τους Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και μετέθεσαν τις αποφάσεις για το Eurogroup της

21ης Ιουνίου (χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω καθυστέρηση).

Τα... γκρίζα σύννεφα φάνηκαν προτού καν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στο θέμα του χρέους κατά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Washington Group, δηλαδή μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, των επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διεφάνη «κάποια μικρή ελαστικότητα» τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της Γερμανίας, χωρίς όμως να τεθούν οι βάσεις για να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.

Ετσι, το Eurogroup απλώς πιστοποίησε την πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις (ερήμην της Ελλάδας πάντα) και να επιδιωχθεί συμφωνία μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου στο επόμενο Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Εως τότε οι θεσμοί θα καταρτίσουν επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης. Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για «πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης».
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίστλερ του Καναδά, από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.

Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο δεν «ξεκλείδωσε» την εκταμίευση δανειακής βοήθειας, επειδή εκκρεμεί η υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Ορθάνοιχτα παραμένουν επίσης τα θέματα του πλαισίου μεταμνημονιακής εποπτείας και του ρόλου του ΔΝΤ, που είναι αλληλένδετα με το ζήτημα του χρέους. Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έδειξε ξανά χθες ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υποστήριξε ότι «είμαστε σχεδόν στο σημείο να συμφωνηθεί».

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα