Ενστάσεις για το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Ενστάσεις για το πρόγραμμα «Ηρακλής»13.12.2019Οικονομία

Πέρασε από το Κοινοβούλιο το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Φωνάζει η ΓΣΕΒΕΕ για υπερκέρδη εις βάρος των δανειοληπτών

Εν μέσω εντάσεων και αποχωρήσεων, και μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια. Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, πλην του ΜέΡΑ25, που

αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καταγγείλει από του βήματος «μνημονιακό έκτρωμα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών». 

Απαντες στηλίτευσαν τις κατεπείγουσες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αντιδρώντας εντόνως στην απουσία διαβούλευσης, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ευνοεί τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες. Παρεμβαίνοντας μάλιστα στη συζήτηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε αποτυχημένες τις κυβερνητικές λύσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, διερωτώμενος: «Ο κόκκινος δανειολήπτης σε τι θα ωφεληθεί με αυτό το σχέδιο;»

Απαντώντας στις επικρίσεις περί εξυπηρέτησης των τραπεζιτών και περί επιστροφής της πολιτικής «εσωτερικής υποτίμησης», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» συνιστά συστημική λύση υψηλής προτεραιότητας, αλλά και ότι μέσω του νομοσχεδίου «ενισχύεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Παρέμβαση

Αντιδράσεις υπάρχουν, πάντως, και από φορείς της αγοράς, με τη ΓΣΕΒΕΕ να εξηγεί πως το σχέδιο «Ηρακλής» εστιάζει αποκλειστικά στις διαδικασίες παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, στις αμοιβές διαχειριστή και στην προμήθεια υπέρ του Δημοσίου για την καταβολή της εγγύησης, χωρίς όμως να κάνει καμιά αναφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να φέρουν οι αλλαγές στους δανειολήπτες.

Με δεδομένο ότι δεν γίνεται λόγος στις επιπτώσεις αυτές, η συνομοσπονδία καταθέτει εκ νέου τις πάγιες θέσεις της, σημειώνοντας ότι πριν από τη μεταβίβαση της οφειλής τους οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου τους, ακόμα και σε σχετικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό της πώλησης σε εξωτερικό διαχειριστή. Επίσης, οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται σε διαρκή βάση ως προς τη διαδικασία διαχείρισης του δανείου τους, αλλά και για όλες τις χρεώσεις, για διάφορα έξοδα, καθώς και για επιτόκια, όπως και να είναι σαφής η διαδικασία διαχείρισης δανείου προς τον ίδιο τον δανειολήπτη με συγκεκριμένη διάταξη στη σύμβαση.

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο θα έπρεπε, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, να προβλέπεται και ρήτρα αποφυγής υπερκερδών εις βάρος του δανειολήπτη, διάταξη όμως που απουσιάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα