Φτιάχνουν (έστω και αργά) το μητρώο των ΜΚΟ για να δουν πού πάει το χρήμα!

Φτιάχνουν (έστω και αργά) το μητρώο των ΜΚΟ για να δουν πού πάει το χρήμα!23.11.2018Άρθρα

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος συλλέγει στοιχεία

Φως στο... θολό τοπίο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιχειρεί να ρίξει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο

στόχαστρο της οποίας βρίσκονται πλέον οι πηγές χρηματοδότησης αλλά και η διαχείριση των κονδυλίων που τους χορηγούνται.

Για πρώτη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος των δεκάδων ΜΚΟ που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία χαρτογράφησης όλων ανεξαιρέτως των οργανώσεων, για τις οποίες άλλωστε μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ένα κεντρικό μητρώο. Κι αυτό καθώς κάθε υπουργείο έχει τις δικές του ΜΚΟ ανάλογα με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους. Στόχος της Αρχής για το ξέπλυμα είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στον έλεγχο των δραστηριοτήτων αυτών, αλλά και να διερευνηθούν αφενός η χρήση ή μη των κονδυλίων που τους χορηγούνται και αφετέρου οι πηγές χρηματοδότησής τους.

Εντολή για έρευνα

Υπενθυμίζεται πως πριν από μόλις λίγες ημέρες η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έδωσε εντολή στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Μόρια και στις άλλες δομές όπου φιλοξενούν πρόσφυγες, στη Μυτιλήνη.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής μπαίνουν και τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί από αλλοδαπούς στη χώρα μας.

Η πρόσφατη υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου των Jumbo Βαγγέλη Παπαευαγγέλου με τις πωλήσεις ακινήτων μέσω POS σε Κινέζους φέρεται ότι κινητοποίησε την Αρχή για το ξέπλυμα, η οποία χαρτογραφεί τις αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς -φυσικά, νομικά πρόσωπα ή άλλες νομικές οντότητες που μπορούν να αποκτήσουν εμπράγματες αξίες σε ακίνητα-, με στόχο να ελεγχθούν κυρίως οι μεγάλες αγορές που συνοδεύονται από χορήγηση «χρυσής» βίζας και να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα