Η Ελλάδα στον «χορό» των Ρίχτερ

Η Ελλάδα στον «χορό» των Ρίχτερ20.01.2018Ρεπορτάζ

Μετά την ακολουθία της ανατ. Αττικής, χθες 3,9 R σήκωσαν στο πόδι τον Βόλο και 4,1 R ανησύχησαν την Υδρα

Καθημερινές «επισκέψεις» -και μάλιστα αισθητές- κάνει ο Εγκέλαδος στη χώρα μας. Την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν από τις δέκα και μισή το βράδυ, 4,4 Ρίχτερ αναστάτωσαν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, ακόμα και τους Αθηναίους, με τη σεισμική δόνηση

να προέρχεται από το τοπικό ρήγμα που εκτείνεται μεταξύ του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και του Αγίου Στεφάνου. Χθες, στον ρυθμό των Ρίχτερ «χόρεψαν» ακόμα δύο περιοχές.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα 3,9 Ρίχτερ έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατοίκους του Βόλου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς το επίκεντρό του εντοπίστηκε μέσα στη θεσσαλική πόλη και το εστιακό βάθος του ήταν εξαιρετικά μικρό, φτάνοντας περίπου τα 5 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη δόνηση ήταν μεγαλύτερη σε ένταση, της τάξεως των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και εκδηλώθηκε δέκα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Υδρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρό της ορίστηκε στα 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού και το εστιακό βάθος της στα 118 χιλιόμετρα. Ευτυχώς και οι δύο σεισμοί κατάφεραν μόνο να «ταράξουν» τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες «χτύπησαν», χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή υλικές ζημιές σε κτίρια.

Σμήνος σεισμών

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 4,4 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, στις 9 Ιανουαρίου, στη δίνη των δονήσεων είχε βρεθεί η ανατολική Αττική, καθώς από τα ξημερώματα μέχρι τις απογευματινές ώρες σημειώθηκε ένα σμήνος σεισμών, με τον μεγαλύτερο να μην ξεπερνά σε μέγεθος τα 2,9 Ρίχτερ. Οπως ήταν φυσιολογικό, το φαινόμενο ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών που βρέθηκαν στο «στόχαστρο».

Είχαν προηγηθεί, στις 4 Ιανουαρίου, 4,2 Ρίχτερ στην Κρήτη και 4,1 στη Μυτιλήνη, ενώ τη δεύτερη μέρα του νέου έτους στο Κιλκίς εκδηλώθηκε δόνηση 4,7 Ρίχτερ, που έβγαλε τους Βορειοελλαδίτες από τα σπίτια τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα