Η Μέρκελ «βγαίνει μπροστά» και υποδέχεται τον Πούτιν!

Η Μέρκελ «βγαίνει μπροστά» και υποδέχεται τον Πούτιν!18.08.2018Πρόσωπα

Η σιδηρά κυρία, ύστερα από μια μακρά περίοδο «αδράνειας», θέλει να πάρει ξανά το τιμόνι της Ε.Ε.

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τον ρόλο της ηγέτιδας της Ευρώπης προσπαθεί να αναλάβει ξανά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, που τον τελευταίο χρόνο είδε την κυριαρχία της να κλονίζεται σοβαρά εξαιτίας προβλημάτων στο κόμμα της, αλλά και χαοτικών

διαφορών με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. Χαράσσοντας την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, η «κυρία» του Βερολίνου, που θέλει πάση θυσία να της αποδοθεί ξανά ο χαρακτηρισμός «σιδηρά», θα υποδεχθεί σήμερα, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βερολίνο, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Παρότι στο παρελθόν η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Πούτιν, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, οι σημερινές διεθνείς συγκυρίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποκλείεται να φέρουν τους δύο ηγέτες πιο κοντά.

Τι θα συζητήσουν

Ετσι, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, το εγχείρημα του αγωγού Nord Stream 2, η κρίση στη Συρία και το ουκρανικό ζήτημα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο. Οπως σημείωναν οι «New York Times», πέραν της επίσημης ατζέντας, Μέρκελ και Πούτιν αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Τραμπ, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Ρωσία έχουν «χτυπηθεί» από τους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο αλουμίνιο και στον χάλυβα.

Το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι φυσικά ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου στη Βαλτική Nord Stream 2, ο οποίος θα προστεθεί στον υπάρχοντα αγωγό, παρακάμπτοντας γεωγραφικά τις χώρες στα ανατολικά της Γερμανίας.

Το εγχείρημα έχει χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενο και έχει επικριθεί από τις ΗΠΑ -νωπές είναι, άλλωστε, οι κατηγορίες του Τραμπ για την ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα- και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον αγωγό για παρακολούθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες δεν θα κάνουν δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα