ΗΠΑ: Στο στόχαστρο Boeing και υπηρεσίες πιστοποίησης

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο Boeing και υπηρεσίες πιστοποίησης20.03.2019Ειδήσεις

Ποινική έρευνα για την αδειοδότηση των δύο 737 Max που συνετρίβησαν

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

άρχισε ποινική έρευνα τόσο για τη διαδικασία αδειοδότησης των δύο αεροσκαφών της Lion Air και της Ethiopian Airlines που συνετρίβησαν όσο και για την πιστοποίηση όλων των Boeing 737 Max. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η «Washington Post», η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι οι ποινικές έρευνες για αεροπορικά δυστυχήματα είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών έχει αρχίσει τη δική του έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στην έγκριση πλοϊμότητας του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).
Οι έρευνες των δύο υπουργείων έρχονται την ώρα που η FAA αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Τα τραγικά δυστυχήματα έθεσαν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας της και το πλαίσιο ασφαλείας πτήσεων που έχει οργανώσει, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούνταν το ασφαλέστερο από πλευράς κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έγκριση πλοϊμότητας του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους έγινε μετά την άδεια που δόθηκε στην Boeing για τη διεξαγωγή από την ίδια των τεστ εποπτείας και πτητικής πιστοποίησης, υπό την εφαρμογή πλαισίου λειτουργίας το οποίο έχει εγκριθεί πολλαπλώς από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Οι δύο συντριβές στην Ινδονησία και την Αιθιοπία έχουν προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για την πιστοποίηση πλοϊμότητας του Boeing 737 MAX 8 από την FAA, συμπεριλαμβανομένων και των παραπόνων που εξέφρασαν ενώσεις πιλότων στις ΗΠΑ όσον αφορά την αποτυχία της Boeing και της FAA να τους ενημερώσουν αποτελεσματικά για τη λειτουργία του νέου λογισμικού με το οποίο είναι εφοδιασμένο το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Τόσο η FAA όσο και η Boeing αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη διεξαγωγή των ερευνών.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε διά του εκπροσώπου της ότι επικεντρώνεται «στην αναβάθμιση του λογισμικού και στη στήριξη των ερευνών του δυστυχήματος». Την ίδια ώρα η Boeing ανακοίνωσε βελτίωση του λογισμικού και έναν νέο κύκλο εκπαίδευσης των πιλότων που πετούν τα 737 Max.

Keywords
Τυχαία Θέματα