ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 15/12/2021

➤Το βιβλίο που απαντά σε άλλο βιβλίο είναι ένας από τους χρησιμότερους και πιο ενδιαφέροντες θεσμούς της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της ιστοριογραφίας, της πάλης των ιδεών και των θετικών επιστημών.

➤ Σε αυτή την παράδοση ανήκει το βιβλίο του Μάνου Ν. Χατζηδάκη «Φως στο σκοτεινό δωμάτιο 13-12-1967 έως 14-8-1974. Οσα γράφει και όσα δεν γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελασγός του Γιάννη Γιαννάκενα.

➤ Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη,

το βιβλίο του έχει ως αντικειμενικό σκοπό «να ασκήση εποικοδομητική κριτική στην εργασία του κ. Αλέξη Παπαχελά “ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 1967-1974: Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου – Τα πετρέλαια στο Αιγαίο – Ο ρόλος των Αμερικανών”. […] Το βιβλίο δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα για την περίοδο 1967-1973, ενώ προσφέρει αρκετά για το 1973-1974».

➤ Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκδοση διαβάζουμε ότι το έργο του κ. Χατζηδάκη «εξετάζει χωριστά τις ανωτέρω περιόδους (1967-1973 και 1973-1974). Και -κεφάλαιο προς κεφάλαιο- επισημαίνει τα σωστά και τα λάθη, διερευνά όσα γράφει και όσα δεν γράφει, και καταλήγει σε συμπεράσματα. Δεν έρχεται απαραίτητα να επικρίνη, αλλά κυρίως να συμπληρώση».

➤ Το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού προσελκύει και η αναφορά από τον συγγραφέα ότι στο βιβλίο του αποκαλύπτονται «άγνωστα ιστορικά γεγονότα τα οποία δεν αναφέρονται, όπως: η στάση Παπαδοπούλου στην κρίση της Ιορδανίας (Σεπτ. 1970), η ελληνοαμερικανική κρίση (Αύγ. 1971), η παραίτηση από τη δωρεάν βοήθεια (Ιαν. 1973), οι ενδοκυπριακές συνομιλίες (1972-73), το άγνωστο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (Οκτ. 1973), ο απόρρητος σχεδιασμός πολιτικοποιήσεως και εκλογών (Νοέμβρ. 1973), άγνωστες πτυχές του καθεστώτος Ιωαννίδη, οι κινήσεις επανόδου του Γ. Παπαδόπουλου κ.ά.».

➤ Αυτό που αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε έχει διαβάσει κάποιο από τα ιστορικής φύσεως πονήματα του Μάνου Χατζηδάκη είναι η βαθιά γνώση της ιστορικής περιόδου, την οποία αναλύει, η πληθώρα πηγών που παραθέτει για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του και οι αναρίθμητες συνεντεύξεις και συνομιλίες που έχει πραγματοποιήσει με πρωταγωνιστές της προαναφερθείσας περιόδου.

➤ Με λίγα λόγια, είναι ένα βιβλίο που συμβάλλει θετικά στην ιστορική έρευνα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας.
π

Keywords
Τυχαία Θέματα