Κυνηγοί κεφαλών του Ερντογάν

Κυνηγοί κεφαλών του Ερντογάν 06.02.2019Πρόσωπα

Η Τουρκία επικήρυξε τους «8» και στέλνει πληρωμένους δολοφόνους

■ Ακραία πρόκληση λίγο πριν φτάσει ο πρωθυπουργός στην Αγκυρα ■ Απολογητικός και υποτονικός ο Τσίπρας, δεν τόλμησε να πει λέξη στον «σουλτάνο» ■ Ακόμα μία ήττα

Η Θέση μας: Οι Αλβανοί ξεσάλωσαν

Διαβάστε επίσης:

►Η Τουρκία μάς «στέλνει» δολοφόνους!►Mέρκελ: «Δώστε μας τα λεφτά ή ετοιμαστείτε
για Grexit»►Ξεμείναμε από εμβόλια ενώ η γρίπη σκοτώνει►Γιατί η αύξηση του κατώτατου ήταν στάχτη στα μάτια...►Απατεώνες αλωνίζουν στο ίντερνετ►Ο Πούτιν φτιάχνει νέου τύπου πυρηνικά►Σπίτι για ενοικίαση ούτε... για δείγμα►ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ «σφάζονται» για τον Ανδρέα

Διπλό φάουλ του Τσίπρα με τους «8» και την υφαλοκρηπίδα

Σιώπησε μπροστά στον Ερντογάν για την επικήρυξη των στρατιωτικών και ξέχασε τη Χάγη για τις διεκδικήσεις της Αγκυρας

Aπολογητικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα των κοινών δηλώσεών τους στο Λευκό Παλάτι, ζήτησε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, χωρίς να πει λέξη για την επικήρυξή τους από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε «φάουλ» στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, ξεχνώντας να αναφέρει τη Χάγη για να μη δυσαρεστήσει τον «σουλτάνο», τη στιγμή που η προκλητικότητα της Αγκυρας έχει χτυπήσει «κόκκινο» αλλά και οι αξιώσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα «μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», έστω και με τις προϋποθέσεις που έθεσε να αποδώσουν τα ΜΟΕ και να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, προκάλεσε μείζονα ερωτήματα, ιδίως όταν η Τουρκία δεν δέχεται τη Χάγη (σ.σ.: που όλως τυχαίως ξέχασε).

Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, ενισχύει τις ανησυχίες, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι εντολές έχει λάβει ο Ελληνας πρωθυπουργός και ποιο ήταν το περιεχόμενο των δίωρων συνομιλιών των Τσίπρα και Ερντογάν πίσω από τις πόρτες. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει θέμα ΑΟΖ αλλά και ότι προηγήθηκε της επίσκεψής του στην Τουρκία συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία. Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ευθέως το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στον κ. Τσίπρα.

«Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Περιμένω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να τους σεβαστεί η Ελλάδα» τόνισε, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας «δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα», αλλά «ως κράτος δικαίου αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε εμμέσως θέμα μειονότητας στη Θράκη μιλώντας για «ομογενείς» που η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί, ενώ έβαλε στη ζυγαριά το θέμα των μουφτήδων με το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έθεσε θέμα τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, καλώντας την τουρκική πλευρά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση με την άρση και του casus belli, λέγοντας μάλιστα πως σήκωσε το τηλέφωνο για την αποφυγή ατυχήματος. Την απάντηση την έδωσαν αμέσως μετά οι Τούρκοι εκδίδοντας Navtex, με την οποία δεσμεύουν το Καστελόριζο σε στρατιωτική άσκηση, αν και ο «πονηρός» Ερντογάν δεν έθεσε θέμα γκρίζων ζωνών, ούτε έκανε αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επανέναρξη του διαλόγου μέσω ΜΟΕ σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ για το Κυπριακό μίλησε για επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο και προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, μίλησε για ισοτιμία, βάζοντας προφανώς μέσα και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το θέμα της μετανάστευσης, με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει «εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε», αλλά και για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Το επόμενο διάστημα, όπως ειπώθηκε, θα γίνει μεγάλη διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να έρχεται στην Ελλάδα με ομάδα επιχειρηματιών.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις, ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα και στην ελληνική αντιπροσωπία, ενώ προσκάλεσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Κυριάκος: Ας αφήσει για εμάς τα σοβαρά θέματα

«Οχι μόνον εμείς, αλλά όλοι οι Ελληνες ανησυχούν για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία» τόνισε επικριτικά χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους τομεάρχες του κόμματος, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό «να αφήσει τα σοβαρά ζητήματα να τα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε το γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε επικηρύξεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, αγνοώντας, όπως σημείωσε, κατάφωρα τους ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Από τη Χίο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι με την Τουρκία θέλουμε ειρηνικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά «στη βάση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας».
«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε από κανέναν, αλλά δεν παραχωρεί και τίποτε απολύτως σε κανέναν. Στο Αιγαίο ούτε γκρίζες ζώνες υπάρχουν ούτε άλλες αμφισβητήσεις. Ολα ρυθμίζονται με τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο» δήλωσε, εξηγώντας ότι μόνο σε αυτή τη βάση έχουν νόημα οι συζητήσεις με την Τουρκία, που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες.

Η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη στηλίτευσε εκ νέου την «προηγούμενη απροετοίμαστη συνάντηση στην Αθήνα», η οποία, όπως είπε, δεν διευκόλυνε σε τίποτα τις διμερείς σχέσεις.

«Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που αναφέρθηκαν, αποτελούν γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη πολλές φορές στο παρελθόν και δεν προδιαγράφουν τίποτε θετικό ούτε για τους δύο λαούς ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» αναφέρει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους και έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζουν ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα