Ο Κλίντον «θαμώνας» στο… νησί της κολάσεως

Το όνομά του είναι στη λίστα με τα άλλα 200 που συνδέονται με το σκάνδαλο του Τζέφρι Επσταϊν για σεξουαλικά εγκλήματα και κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών

Εδώ και 25 χρόνια ο Μπιλ Κλίντον προσπαθεί να καθαρίσει την ιστορική του κληρονομιά από σκάνδαλα. Και πράγματι, παρά την παραπομπή του το 1998 για ψευδορκία και συγκάλυψη των σεξουαλικών σχέσεων με τη Μόνικα Λεβίνσκι, ο Κλίντον είχε καταφέρει τεράστια πρόοδο στο να διαμορφώσει την εικόνα του κολακευτικά. Η προεδρία του αναφέρεται τώρα ως «μια εποχή ειρήνης και ευημερίας».

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ομως τώρα

δημοσιοποιήθηκε μια λίστα σχεδόν 200 ονομάτων που συνδέονται με το σκάνδαλο του Τζέφρι Επσταϊν για σεξουαλικά εγκλήματα. Ενα από τα ονόματα είναι κι αυτό του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Η λίστα περιλαμβάνει τις ταυτότητες δεκάδων συνεργατών, «πελατών» αλλά και θυμάτων του Επσταϊν, ως και ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει με το αεροπλάνο του. Ολοι αυτοί μέχρι τώρα αναφέρονταν στα δικαστικά έγγραφα μόνο ως «John» και «Jane Doe», δηλαδή πρακτικά ως αγνώστων στοιχείων. Στις δικαστικές – ανακριτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, η ονομασία «John Doe» αντιστοιχεί σε αναφορές ανδρών αγνώστων στοιχείων και αντίστοιχα το «Jane Doe» σε γυναίκα.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έληξε η προθεσμία για τυχόν ενστάσεις στην αποσφράγιση των ονομάτων. Από εκείνη την ώρα η προστασία του απορρήτου έπαψε να ισχύει. Τώρα αρχίζει ένα ντροπιαστικό «ξεφώνημα» που θα προκαλέσει σοβαρή αμηχανία σε πολλά πρόσωπα υψηλού προφίλ. Ο Μπιλ Κλίντον αναγνωρίστηκε ως «Doe 36» και αναφέρεται σε περισσότερα από 50 από τα δικαστικά αρχεία του φακέλου.

Η λίστα ονομάτων σχετιζόμενα με την υπόθεση σεξουαλικού trafficking του Επσταϊν προέρχεται από μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση από θύμα του κυκλώματος, τη Βιρτζίνια Τζιούφρι, πριν από εννέα χρόνια. Από τις ένορκες καταθέσεις γι’ αυτή την αγωγή της Τζιούφρι προέκυψαν τα συγκεκριμένα ονόματα. Τον Αύγουστο του 2019 ο πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής Επσταϊν αυτοκτόνησε στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του. Ως συνεργάτης του στο κύκλωμα trafficking καταδικάστηκε και η Γκισλέιν Μάξγουελ, κόρη του Βρετανού βαρόνου του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ. Η συγκεκριμένη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών τον Δεκέμβριο του 2021. Η Μάξγουελ, μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι ο Επσταϊν, που βρέθηκε απαγχονισμένος στη φυλακή, δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε.

Η Τζιούφρι δεν έχει ισχυριστεί ότι ο Μπιλ Κλίντον προέβη σε συγκεκριμένα αδικήματα. Υποστηρίζει, όμως, ότι τον συνάντησε στο ιδιωτικό νησί του Επσταϊν, όπου κακοποιούνταν ανήλικα κορίτσια, το νησί Little St. James. Ο Επσταϊν μετέφερε τα θύματά του σε διάφορα σπίτια ιδιοκτησίας του, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης στη Νέα Υόρκη, μιας βίλας στο Παλμ Μπιτς, ενός ιδιωτικού νησιού στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και ενός ράντσου έξω από τη Σάντα Φε. Οι δικηγόροι της Τζιούφρι προσπαθούσαν να κλητεύσουν τον Κλίντον για να καταθέσει σχετικά με τη σχέση του με τον παιδόφιλο Επσταϊν, αλλά το αίτημα τελικώς απορρίφθηκε από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Μπίλ Κλίντον, από την πλευρά του, δηλώνει ότι ποτέ δεν επισκέφτηκε το νησί του Επσταϊν. Ωστόσο, τα προσωπικά ημερολόγια πτήσεων που κρατούσε ένας από τους πιλότους του Επσταϊν έδειξαν ότι ο Κλίντον πετούσε συχνά με το αεροπλάνο του Επσταϊν, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών του στο Παρίσι, την Μπανγκόκ και το Μπρουνέι στα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του, το 2001. Το όνομα του Μπιλ Κλίντον τείνει να εμφανίζεται επανειλημμένα σε σχέση με τον Επσταϊν. Το 2022 ο Κλίντον δήλωνε, μέσω εκπροσώπου του, ότι «ο Επσταϊν ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος χρηματιστής και ένας αφοσιωμένος φιλάνθρωπος με έντονη αίσθηση των παγκόσμιων αγορών και βαθιά γνώση της επιστήμης του 21ου αιώνα».

Ο Κλίντον έχει πει ότι διέκοψε σχέσεις με τον Επσταϊν το 2005, όταν ο… φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος Επσταϊν κατηγορήθηκε ότι έφερνε ανήλικα κορίτσια στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς για σεξουαλικές επαφές. Οταν ο Επσταϊν συνελήφθη το 2019, ο Κλίντον εξέδωσε ξανά δήλωση, λέγοντας ότι δεν είχε μιλήσει με τον Επσταϊν «για πολύ περισσότερο από μια δεκαετία» και ότι «δεν έχω πάει ποτέ στο νησί Little St. James, στο ράντσο του Επσταϊν στο Νέο Μεξικό ή στην κατοικία του στη Φλόριντα» και «δεν ξέρω τίποτα» για τα εγκλήματά του.

Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά του Μπιλ Κλίντον ήταν εδώ και πολλά χρόνια ένα θέμα άβολο για τους Δημοκρατικούς. Το 2017 ο Μάθιου Ιγκλέσιας, εκ των διαμορφωτών της πολιτικής επικοινωνίας του Κλίντον, είχε γράψει ότι «κάναμε λάθος υπερασπιζόμενοι τον Κλίντον τη δεκαετία του 1990» και ότι «ο πρόεδρος Κλίντον έπρεπε να είχε παραιτηθεί». Μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, όπως το Atlantic, έγραφαν ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να κάνει τον δικό του απολογισμό για τον τρόπο που προστάτευσε τον Μπιλ Κλίντον».

Το 2017 τρεις διαφορετικές γυναίκες, εκτός του παλιότερου σκανδάλου Λεβίνσκι, είχαν βγει δημοσίως και κατηγορούσαν τον Κλίντον ότι στο παρελθόν τούς είχε επιτεθεί σεξουαλικά. Σύμφωνα με τους «New York Times», σε μία από αυτές, ονόματι Τζόουνς, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πλήρωσε τελικά 850.000 δολάρια για να διευθετήσει την αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς να παραδεχτεί την αδικοπραγία. Ο Κλίντον ανέφερε τότε το πολιτικό κόστος ως τον λόγο για τον οποίο έκλεισε την υπόθεση πληρώνοντας, αντί να αφήσει τη δικαστική διαδικασία να συνεχιστεί.

ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

Πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1946 στο Αρκάνσας. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος πωλητής και σκοτώθηκε σε τροχαίο λίγο πριν από τη γέννηση του Μπιλ Κλίντον. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν και Νομική στο Γέιλ. Το 1976 εκλέχθηκε γενικός εισαγγελέας του Αρκάνσας. Εντάχθηκε στους Δημοκρατικούς και το 1978 έγινε ο νεότερος κυβερνήτης στο Αρκάνσας. Το 1992 έλαβε το χρίσμα του κόμματος για την προεδρία και την ίδια χρονιά εξελέγη. Παρέμεινε στην προεδρία μέχρι το 2001. Το 1998 άρχισε σε βάρος του διαδικασία μομφής για το σκάνδαλο Μόνικα Λεβίνσκι, αλλά αθωώθηκε από τη Γερουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλίντον,klinton