Οκτώ συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική

Έρευνες σε σπίτια στην Αθήνα και δύο φυλακές στην επαρχία πραγματοποίησε χθες η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. με φόντο τρεις βομβιστικές επιθέσεις

Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρισκόταν από νωρίς χθες το πρωί σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και σε δύο σωφρονιστικά ιδρύματα της επαρχίας, ενώ τουλάχιστον 8 άτομα είχαν συλληφθεί για εμπλοκή στη συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά έως

αργά χθες το απόγευμα, οι συλλήψεις σχετίζονταν με τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου σε τράπεζα επί της οδού Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Την ευθύνη για την ενέργεια είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη Σύμπραξη Εκδίκησης. Η συγκεκριμένη οργάνωση βρίσκεται πίσω από τρία χτυπήματα. Το πρώτο αφορά επίθεση με χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου, στις 8 Ιουλίου 2023, στο Χαϊδάρι, το δεύτερο επίθεση στο σπίτι ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρίας στην Κηφισιά στις 16 Νοεμβρίου και το τρίτο την έκρηξη στην τράπεζα στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου.

Η Σύμπραξη Εκδίκησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το χτύπημα στα Πετράλωνα, ανέφερε σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα Indymedia ότι «δεν είναι τυχαίο πως η κολεγιά ιδιωτικών κολοσσών, τραπεζιτών και κυβερνήσεων είναι οι βασικοί κερδισμένοι από τη μόνιμη κρίση που χτυπάει τη χώρα εδώ και χρόνια. Ιδιωτικοποιούν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στον λαό, ασφαλίζοντας τα χρήματά τους στις τράπεζες με υπέρογκους τόκους, πλουτίζοντας όλο και περισσότερο. Παίζουν πρωταρχικό ρόλο στους πλειστηριασμούς, αρπάζοντας τα σπίτια του κόσμου όσο πιο γρήγορα γίνεται, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που εξαιτίας τους υποφέρουν εδώ και χρόνια».

Μάλιστα, προειδοποιούσε και για νέο χτύπημα, δηλώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, αλλά όλοι γνωρίζουμε τον άθλιο ρόλο των τραπεζών. Οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα μετά το επόμενό μας χτύπημα».

Η επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από την τράπεζα στα Πετράλωνα σημειώθηκε στις 03.20 τα ξημερώματα της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., άγνωστοι είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος αποτελούνταν από βραδύκαυστο φιτίλι και άγνωστη εκρηκτική ύλη, στην πλαϊνή πλευρά του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Τριών Ιεραρχών 115. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην τράπεζα και σε ένα Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένο απέξω. Την υπόθεση διερευνά η κρατική Ασφάλεια.

Η έκρηξη στο σπίτι του επιχειρηματία σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2023 στην Κηφισιά. Ηταν γύρω στις 5 το πρωί εκείνης της μέρας, όταν έκρηξη σημειώθηκε έξω από την γκαραζόπορτα της οικίας. Οπως κατέθεσε κάτοικος της περιοχής, είδε φθορές στον τοίχο και στην γκαραζόπορτα, ενώ εντόπισε μικρό κρατήρα από την έκρηξη και διασκορπισμένα καλώδια. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή. Μάλιστα, ο 52χρονος που είχε καλέσει την Αστυνομία είναι ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρίας η οποία, μεταξύ άλλων, είχε εμπλακεί και στην κατασκευή του περίφημου στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχαν εντοπιστεί στατικά προβλήματα.

Τον Ιούλιο του 2023, η ίδια οργάνωση ανατίναξε με χειροβομβίδα στο Χαϊδάρι το τζιπ 45χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου που υπηρετεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ρόδου 12, λίγο πριν από τις 5 το πρωί. Οι δράστες προσέγγισαν το όχημα από τη θέση του συνοδηγού, τοποθέτησαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου και τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με δύο οχήματα και έξι πυροσβέστες, καθώς και δυνάμεις του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (TEEM) για να τον παραλάβουν και να τον μεταφέρουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα