Ουδείς μονιμότερος του... αναπληρωτή στα δημόσια σχολεία

Ουδείς μονιμότερος του... αναπληρωτή στα δημόσια σχολεία28.03.2019Παιδεία

Εκπαιδευτικός στην Κέρκυρα συνταξιοδοτήθηκε με την ιδιότητα του αναπληρωτή!

Μπορεί να ακούγεται σαν κακόγουστο ανέκδοτο, αλλά, δυστυχώς, είναι μία από τις ιστορίες εκπαιδευτικής τρέλας που αποκαλύπτουν τις τραγικές συνέπειες και τις παρεπόμενες σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει στο εκπαιδευτικό σύστημα οι δεκαετείς δημοσιονομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Με τα χρόνια όλο και περισσότεροι δάσκαλοι

και καθηγητές βγήκαν εκτός συστήματος λόγω συνταξιοδότησης, αλλά ουδέποτε αντικαταστάθηκαν από μόνιμο προσωπικό. Οι αναπληρωτές έχουν γίνει τόσο απαραίτητοι, που μόνο κατ’ όνομα λογίζονται πλέον ως «αναπληρωτές».

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Νικηφόρος Κωνσταντίνου σε εκπαιδευτική εκδήλωση στα Γιαννιτσά για τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας και τις δύσκολες συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου μονίμων και αναπληρωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, από το 2010 έως σήμερα αποχώρησαν από την υπηρεσία περίπου 21.000 καθηγητές. Ολα αυτά τα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες όπου οι αναπληρωτές καλύπτουν έκτακτες ανάγκες (ασθένεια, μητρότητα), στην Ελλάδα πλέον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ποσοστό των αναπληρωτών σε σχέση με τους μόνιμους το 2011 ήταν 8% και σήμερα ξεπερνά το 12% με 13%.

Για τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και για την κυβέρνηση η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και συνδέθηκε και με την αποτυχημένη προσπάθεια διαγραφής των κληρικών από τον δημόσιο τομέα, μελετάται να γίνουν διορισμοί από τη σχολική χρονιά 2019, δηλαδή σε κάθε περίπτωση μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το υπουργείο Παιδείας έχει υποστηρίξει ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν 4.500 διορισμοί στην Ειδική Εκπαίδευση, ενώ γενικόλογα έχει αναφερθεί και σε ακόμα δύο κύματα διορισμών για τη Γενική Εκπαίδευση (5.250 εκπαιδευτικοί σε καθένα) τις σχολικές χρονιές 2020-2021 και 2021-2022.

Α. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα