Ουτρέχτη: Τέρας από την Τουρκία άνοιξε πυρ στο τραμ!

Ουτρέχτη: Τέρας από την Τουρκία άνοιξε πυρ στο τραμ!19.03.2019Ειδήσεις

Πυροβολούσε αδιακρίτως στο τραμ σκοτώνοντας τρεις επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους πέντε

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Επειτα από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε οκτώ ολόκληρες ώρες οι ολλανδικές Αρχές συνέλαβαν αργά χθες το βράδυ τον 37χρονο Τούρκο που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στο τραμ

της Ουτρέχτης. Ηταν 11.45 ώρα Eλλάδας όταν ο οπλισμένος άνδρας άνοιξε πυρ κατά πολιτών εντός του συρμού στον σταθμό της πλατείας 24ης Οκτωβρίου της πόλης, σκοτώνοντας τρεις επιβάτες και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Αστυνομία εκκένωσαν άμεσα την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού σε ολόκληρη την επαρχία της Ουτρέχτης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (5) και ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη. Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην πλησιάσουν στην περιοχή, ενώ στα σχολεία δόθηκε εντολή να κλειδώσουν τις πόρτες τους και να απαγορεύσουν στους μαθητές να βγουν εκτός σχολικών συγκροτημάτων. Σύντομα οι Αρχές δημοσιοποίησαν τη φωτογραφία του 37χρονου Γκιοκμέν Τανίς, γνωστού στις αστυνομικές Αρχές, χωρίς να αποκλείουν τα «τρομοκρατικά κίνητρα».

Για μια γυναίκα;

Συγγενείς του Τανίς δήλωσαν στο Anadolu ότι η επίθεση αφορούσε «οικογενειακά ζητήματα». Ο δράστης, ανέφεραν, πυροβόλησε έναν συγγενή του και στη συνέχεια όσους προσπάθησαν να βοηθήσουν το θύμα. Παρόμοια πληροφορία μετέδωσε και η εφημερίδα «Algemeen Dagblad», η οποία επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που επιχείρησαν να τη βοηθήσουν.



Αμέσως μόλις συνελήφθη ο ύποπτος για την επίθεση ο συναγερμός έπεσε στο 4, ωστόσο η παρουσία των ανδρών διατήρησης της τάξης (αστυνομία και στρατός) ήταν έντονη σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και τζαμιά όχι μόνο στην Ουτρέχτη αλλά και σε άλλες πόλεις.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του. «Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους. Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα