Πανευρωπαϊκό «μετάλλιο» καμένων στον Μητσοτάκη

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα και τις στατιστικές για την οικτρή αποτυχία της στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τα πράγματα στη θέση τους και απονέμει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το χρυσό μετάλλιο στο «μαύρο πρωτάθλημα» των καμένων εκτάσεων.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισήμαινε ότι «ανταποκρινόμενη στις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενεργοποίησε μια μαζική επιχείρηση πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα.

[…] Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.».

Στην ανακοίνωση, την οποία δεν έχει τολμήσει ακόμη να διαψεύσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται αποτίμηση των καμένων στην Αλεξανδρούπολη:

«Μέχρι στιγμής πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα».

Οι αριθμοί σοκάρουν. Επίσης σοκαριστική είναι η αξιοθρήνητη απόπειρα μελών της κυβέρνησης και του συστήματος εξουσίας πέριξ του πρωθυπουργού να αμφισβητήσουν τα στατιστικά που δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σε τηλεοπτική εμφάνισή της μίλησε για την «προπαγάνδα των αριθμών» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε επίσημη ανακοίνωσή του, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι της καταστροφής, αναφέροντας πως η αποτίμηση για τις καμένες εκτάσεις «δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες-, οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη) εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους».

Οσα και να ψελλίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, οι αριθμοί και οι εικόνες της καταστροφής αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανικανότητας της κυβέρνησης των «αρίστων» να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Ετσι θα μείνουν στην Ιστορία. Ως μία κυβέρνηση της… πυρκαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα