Ποιοι θα κρίνουν τον «πόλεμο» για τον έλεγχο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ποιοι θα κρίνουν τον «πόλεμο» για τον έλεγχο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ24.06.2018Πρόσωπα

Την Παρασκευή η καθοριστική γενική συνέλευση όπου θα δοθεί η τελική μάχη και θα φανεί ποια από τις δύο πλευρές (Μπόμπολας - Κούτρας και αδερφοί Καλλιτσάντση) θα επικρατήσει και θα πάρει τα ηνία της εταιρίας

Από τον
Φώτη Κόλλια

Tην ερχόμενη Παρασκευή θα δοθεί, αν δεν υπάρξει αναβολή της συζήτησης στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση, η μεγάλη μάχη για τον έλεγχο του ισχυρότερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι δύο πλευρές των μεγαλομετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κορυφώνουν αυτές τις ημέρες την επίθεσή τους και αναζητούν συμμάχους μεταξύ των επενδυτών και των πιστωτριών τραπεζών. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται οι αδερφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, οι οποίοι θεωρούν ότι για να σωθεί ο όμιλος χρειάζεται μια νέα διοίκηση στην οποία δεν θα συμμετέχουν οι συνέταιροι τους Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι οι αδερφοί Καλλιτσάντση ακολουθούν μια προσωπική στρατηγική που θα προκαλέσει νέα δεινά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ζητούν την «έξωσή» τους από το διοικητικό συμβούλιο.

Στα θέματα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιείται την Παρασκευή έχουν ενταχθεί τόσο η απαίτηση της πλευράς Καλλιτσάντση για νέο Δ.Σ. χωρίς τη συμμετοχή των κ. Μπόμπολα και Κούτρα όσο και η απαίτηση των τελευταίων για νέο Δ.Σ. χωρίς τους κ. Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση! Το παιχνίδι θα κριθεί στις μετοχικές ισορροπίες και κυρίως στη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες σε περίπτωση «ισοπαλίας», αν δηλαδή οι δύο πλευρές δεν αποκτήσουν την απαραίτητη μετοχική πλειοψηφία ή δεν συμβιβαστούν, έστω στο παρά πέντε. Η πλευρά Καλλιτσάντση ελέγχει, με σημαντικές αγορές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες, ποσοστό άνω του 15% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα άνω του 20% των μετοχών. Ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να έχουν και ξένοι θεσμικοί επενδυτές που κατέχουν σοβαρό ποσοστό, όπως η αμερικανική επενδυτική εταιρία Amber Capital. Η τελευταία, που κατέχει περί το 5,5%, φέρεται ότι στηρίζει την πλευρά Καλλιτσάντση. Από την άλλη πλευρά, παραδοσιακοί συνεταίροι και μέτοχοι του ομίλου, όπως η οικογένεια Σαραντόπουλου με 3% και ο Ν. Τρίχας με 1,5%, στηρίζουν την πλευρά Κούτρα, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, ο οποίος κατέχει το 2% των μετοχών του ομίλου.

Η διαμάχη των δύο πλευρών στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας, αλλά κορυφώθηκε προ τετραετίας, όταν διογκώθηκαν και οι ζημιές του ομίλου, κυρίως από τα έργα στο εξωτερικό. Η πλευρά Καλλιτσάντση υποστηρίζει ότι η πορεία του ομίλου θα ήταν καλύτερη αν οι συνεταίροι της συμφωνούσαν σε ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης (σε περιορισμό της οικογενειοκρατίας, δηλαδή), σε σαφή στρατηγική στόχευση και σε πρωτοβουλίες για το συμμάζεμα ενός πολυδαίδαλου ομίλου με πολλά «μαγαζάκια». Καταλογίζουν στους συνεταίρους τους ότι δεν επέτρεψαν τις αλλαγές γιατί δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο σε κάποια από τα συγκεκριμένα «μαγαζάκια». Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι ένας όμιλος με έσοδα 1,8 δισ. ευρώ δεν έχει οικονομικό διευθυντή, ενώ παρά τους 5.000 υπαλλήλους δεν έχει διευθυντή ανθρώπινων πόρων.

Η πλευρά Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα θεωρεί ότι ο όμιλος άρχισε να παραπατάει προ ετών εξαιτίας των μεγάλων ζημιών στα έργα της Μέσης Ανατολής, που ήταν τομέας ευθύνης του Δημήτρη Καλλιτσάντση. Ο τελευταίος, μάλιστα, παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, χωρίς, όμως, να αντιστραφεί η αρνητική πορεία του ομίλου στην περιοχή. Ζημιές, όμως, είχε ο όμιλος και από τη δραστηριότητα στα Βαλκάνια, που ήταν στην ευθύνη του κ. Κούτρα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή αναφέρεται ότι η πρόταση της άλλης πλευράς «δεν εστιάζει στους τομείς στους οποίους η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ασύγκριτο στρατηγικό πλεονέκτημα, αλλά στον τεμαχισμό του ομίλου».

Ενδεικτική της διαμάχης είναι η στάση που τηρεί ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Γιάννης Τζιβέλης (που τοποθετήθηκε προ ημερών στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου). Ο κ. Τζιβέλης, που τάσσεται με την πλευρά Μπόμπολα και Κούτρα, αναρωτιέται για το «ποιος φταίει που όλα τα κέρδη των παραχωρήσεων και του χρυσού χάνονται σε αποτυχημένα φαραωνικά εγχειρήματα στην άμμο της Αραβίας;»

Οι αδερφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης υποστηρίζουν ότι δεν ήταν αυτοί το εμπόδιο στις αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο ζητούν την εκλογή ενός νέου διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν γνωστά στελέχη της αγοράς. Για παράδειγμα, για τη θέση του προέδρου του νέου Δ.Σ. προτείνουν τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Ετσι, πιστεύουν ότι θα ανατραπεί η σημαντική αρνητική πορεία και θα σπάσουν τα στεγανά στο εσωτερικό του ομίλου. Επιπλέον, θα υπάρξει κοινή στρατηγική και θα σταματήσουν οι σημερινές διαφωνίες που έχουν μετατρέψει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε ακυβέρνητο καράβι.

Η διαμάχη για την πώληση της θυγατρικής ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος!

Χαρακτηριστικό της διαμάχης υπήρξε το σχέδιο για πώληση της εισηγμένης θυγατρικής ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος που διαχειρίζεται αιολικά πάρκα. Η πλευρά Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα θεωρεί ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ο όμιλος πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς που συνδέονται με την παραδοσιακή του δραστηριότητα, δηλαδή τις κατασκευές. Για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα δάνεια του 1,4 δισ. ευρώ ζήτησαν να πωληθεί η ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση για την πώληση της εταιρίας, με τους αδερφούς Καλλιτσάντση να μειοψηφούν. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι τα κέρδη και η ρευστότητα της ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος στήριξαν τον όμιλο τα τελευταία χρόνια και συνεπώς δεν πρέπει να πωληθεί.

Πιστεύουν ότι η περαιτέρω επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα ωφελήσει τον όμιλο και ζητούν από τους μετόχους στήριξη στην προσεχή γενική συνέλευση, ώστε να εκλεγεί νέο Δ.Σ. και να ακυρωθεί το σχέδιο πώλησης της ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος.
Το παράδειγμα της ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι αμελητέες και -μετά την κορύφωση της διαμάχης τις τελευταίες ημέρες- η συγκατοίκηση είναι πλέον αδύνατη. Ποιος θα αποφασίσει για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Οι μέτοχοι έχουν σίγουρα ρόλο, αλλά και οι τράπεζες αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες να παρέμβουν. Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες μπορεί να κριθεί η τύχη ενός κατασκευαστικού ομίλου και κάποιων οικογενειών που κυριάρχησαν στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Keywords
Αναζητήσεις
ελλακτωρ
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, ΕΛΛΑΚΤΩΡ,poioi, ellaktor