Πώς εργαλειοποιούν τους επιστήμονες

Το σκηνικό που είδαμε στον κορονοϊό επαναλαμβάνεται με τις πλημμύρες. Επιστήμονες σε διατεταγμένη υπηρεσία ή απλώς όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με την εξουσία λένε στο κοινό ό,τι εξυπηρετεί την κυβέρνηση.

Μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα της εκδήλωσης της κακοκαιρίας «Daniel» διαβάσαμε στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες και παρακολουθήσαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας κάποιους «ειδικούς» να ανακοινώνουν με στόμφο ότι αυτό το φαινόμενο γίνεται μια φορά στα 400 χρόνια, μια φορά τη χιλιετία. Ενας, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι τέτοιου είδους κακοκαιρία θα ξανασυμβεί

έπειτα από 16.000 χρόνια! Κι από κοντά η πολιτική εξουσία να «πατάει πάνω» στα επιχειρήματα των επιστημόνων της αρεσκείας της για να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.

Χαρακτηριστικό των ανωτέρω είναι αυτό που είπε προχθές σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις ανεμογεννήτριες που σχεδίαζε να βάλει στα καμένα του Εβρου η κυβέρνηση – μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηρισμό NATURA: «Και τι είναι το NATURA; […] Να μας πουν οι επιστήμονες αν δεν πρέπει να υπάρχει καμία δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές». Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «απλοϊκά πράγματα» την αντίληψη ότι δεν πρέπει να αναπτύσσεται οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Είναι προφανές ότι η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου να γεμίσει ανεμογεννήτριες τα καμένα έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία πιάστηκε στα πράσα και να ψεύδεται και να ασχημονεί σε βάρος του περιβαλλοντικού πλούτου της πατρίδας μας. Γι’ αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και την ορθότητα των νόμων και των κανόνων που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές NATURA. Λησμονώντας ότι αυτοί οι νόμοι θεσμοθετήθηκαν έπειτα από επιστημονικές έρευνες δεκαετιών, ψάχνει για μια νέα, επικαιροποιημένη, η οποία θα είναι και βολική για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ετσι ακριβώς εργαλειοποιούνται από τις κυβερνήσεις ορισμένοι επιστήμονες και χάνει ο λαός την εμπιστοσύνη του συνολικά στην επιστήμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα