Πώς θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τα απόβλητα

Πώς θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τα απόβλητα06.03.2018Ρεπορτάζ

Στα σκαριά εθνικό σχέδιο διαχείρισης βιομηχανικών απορριμμάτων, που θα δημιουργήσει 15.900 θέσεις εργασίας

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Το ποσό των 48.000.000 ευρώ σε κοινοτικά πρόστιμα έχει πληρώσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, ενώ για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα η «λυπητερή» έχει φτάσει τα 17.000.000 ευρώ. Κι ενώ η υπόθεση των προστίμων για τις πρώτες δείχνει να τελειώνει μέσα στο 2018, αφού από τις 293

που λειτουργούσαν το 2014 στη χώρα πλέον είναι ενεργές μόλις 19 και 23 είναι ανενεργές και βαίνουν προς αποκατάσταση, το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων φαίνεται ότι θα έχει... ουρά.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βασίλης Λιόγκας, στο περιθώριο ημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την κυκλική οικονομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επεσήμανε δε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του επόμενου διμήνου θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία αυτού του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ μόνο από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 15.900 νέες θέσεις εργασίας με χρονικό ορίζοντα το 2020. Οπως ανέφερε σχετικά, σήμερα το 80% των οικιακών αποβλήτων στην Ελλάδα θάβεται κι έτσι χάνονται σημαντικοί αξιοποιήσιμοι πόροι.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα που θα χαρτογραφήσει τη μεταποιητική δραστηριότητα στον νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξει μια βάση για την ανάπτυξη βιομηχανικών «συμβιώσεων», στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. «Αυτό που θεωρείται απόβλητο για τη μια επιχείρηση μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για μια άλλη ή και για την ίδια» εξήγησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προαναγγέλλοντας ενσωμάτωση δράσεων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης υπογράμμισε τα «πράσινα» οφέλη της κυκλικής οικονομίας και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κ. Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης έκανε γνωστό ότι ο ΦΟΔΣΑ ολοκληρώνει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στις Σέρρες, ενώ θα γίνουν άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CESME, στο οποίο συμμετέχουν δέκα εταίροι από Δανία, Ιταλία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ουαλία και Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα