Ψέματα και αλήθειες για το δίκτυο 5G

Ψέματα και αλήθειες για το δίκτυο 5G15.01.2020Άρθρα

Μιλούν για «τεχνοφοβία» λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν μελέτες εδώ και χρόνια

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να δημοπρατήσει έως το τέλος του 2020 το δίκτυο 5G στη χώρα μας (παρότι δεν είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι δεν προκαλεί βλάβες) προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης στο διαδίκτυο με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες επανέλαβε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Στο πλαίσιο

του διορισμού του νέου αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Δημητρίου Βαρουτά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Οπως μάλιστα είπε, η ανάπτυξη των νέων αυτών δικτύων αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Μυλωνάκης

Πάντως ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης έκανε ειδική αναφορά στα σχετικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», λέγοντας: «Διάβαζα προχθές, 9 Ιανουαρίου, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “δημοκρατία” του καθηγητή κ. Λουκά Μαργαρίτη, ραδιοβιολόγου στο Τμήμα Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάει για τα προβλήματα τα οποία θα επιφέρει η νέα τεχνολογία, το 5G. Είχαμε τα 2G, τα 3G, τα 4G, φτάσαμε στα 5G».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουτάς απάντησε πως δεν είναι ειδικός επί των θεμάτων ηλεκτρομαγνητικής επικινδυνότητας. «Συνήθως -και το σχόλιο είναι και πολιτικό- προχωράμε τις επενδύσεις χωρίς πάντα να ενημερώνουμε το κοινό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία.

Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την τεχνολογία. Οπότε, είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχουν μελέτες για να δούμε τα επιδημιολογικά θέματα». Αρκετές, τέλος, ήταν οι ερωτήσεις σχετικά με το κόστος του ίντερνετ, λέγοντας ότι απαιτείται ενίσχυση του παρατηρητηρίου τιμών, μια και υπάρχουν 1.200 πακέτα για τους καταναλωτές.

«Σε ό,τι αφορά το αν το ίντερνετ είναι αργό και ακριβό, θα πρέπει να ενισχυθεί το παρατηρητήριο τιμών γιατί σήμερα υπάρχει πληθώρα πακέτων, γύρω στα 1.200. Και μερικές χιλιάδες οι συνδυασμοί που απευθύνονται στον καταναλωτή. Το συνδυασμένο πακέτο καθορίζει την αγορά, θέλει μελέτη για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση τιμών» σημείωσε ο Δ. Βαρούτας.

Μαργαρίτης: Άλλη η σχέση της πυκνότητας των κεραιών με την ακτινοβολία!

«Καταπέλτης» είναι ο ομότιμος καθηγητής Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Λουκάς Μαργαρίτης σχετικά με την άποψη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής χθες ο νέος αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Δημήτριος Βαρουτάς σχετικά με την ακτινοβολία του δικτύου 5G.

O δρ Μαργαρίτης, μιλώντας στη «δημοκρατία», αποδομεί τη δήλωση του κ. Βαρουτά ότι όσο πιο πυκνές είναι οι κεραίες του 5G τόσο μικρότερη θα είναι η ακτινοβολία, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο δίκτυο είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα το 4G. Συγκεκριμένα λέει ότι «η σχέση της πυκνότητας στις κεραίες με τα χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας ίσχυε για το δίκτυο 4G. Μάλιστα, τότε είχαμε ζητήσει να μπουν πολλές κεραίες χαμηλής ισχύος». Ο ίδιος εξηγεί ακόμα περισσότερο τη διαφορετικότητα του δικτύου 5G από τα υπόλοιπα λέγοντας πως «παλιότερα οι κεραίες εξέπεμπαν ακτινοβολία και ο χρήστης με το κινητό του λάμβανε το σήμα όπου και να βρισκόταν. Το 5G θα έχει κατευθυνόμενες δέσμες ακτινοβολίας ανά χρήστη. Δηλαδή, πολλοί χρήστες θα μπορούν να μιλούν ταυτόχρονα και να μοιράζονται την ταχύτητα».

Οι κίνδυνοι

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας του δικτύου 5G στην υγεία, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μετρήσεις και μελέτες, έπειτα από χρόνια μελετών σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχθεί ότι οι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, δηλαδή της κλασικής κινητής τηλεφωνίας, σε πειράματα σε ποντίκια αλλά και στον άνθρωπο περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οξειδωτικό στρες, προβλήματα στη μνήμη, στο ανοσοποιητικό σύστημα και διαταραχές στον ύπνο.

Παράλληλα, ο δρ Μαργαρίτης σπεύδει να σχολιάσει ακόμα μία δήλωση του νέου αντιπροέδρου του ΕΕΕΤ, στην οποία αναφέρεται στο γεγονός δεν υπάρχουν μελέτες εδώ και αρκετά χρόνια για να δούμε επιδημιολογικά τι συμβαίνει αν τοποθετηθούν πυκνές κεραίες στο δίκτυο 5G. «Αν δεν υπάρχουν μελέτες για την ακτινοβολία, σημαίνει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη η πυκνή τοποθέτησή τους». Τέλος, τονίζει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας εφόσον το δίκτυο 5G δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

«Δεν μπορούμε να πούμε χωρίς μετρήσεις ποιες θα είναι οι επιδράσεις του δικτύου. Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί το δίκτυο δεν είναι σε λειτουργία. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα