«Σφάζονται» για τη Forthnet!

«Σφάζονται» για τη Forthnet!26.01.2018Οικονομία

Ολο το παρασκήνιο με την ερώτηση στη Βουλή και οι Ελληνοαμερικανοί μεσίτες! Χορός... από μνηστήρες

Μέχρι τη Βουλή φτάνει η μάχη για τη διεκδίκηση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Forthnet (που παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης υπό την επωνυμία της Nova). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μ. Κάτσης κατέθεσε ερώτηση για το θέμα της επιλογής στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet, που προωθούν οι πιστώτριες τράπεζες με σύμβουλο την ιαπωνική Nomura. Ο κ. Κάτσης θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος «περιορισμού και νόθευσης του ανταγωνισμού». Η ερώτηση αναμένεται να απαντηθεί σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί ο δυσανάλογος θόρυβος που έχει δημιουργηθεί -σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας- για μια παρέμβαση της εταιρίας συμβούλων Odyssey Universal, που συμμετέχει στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet. Οι εκπρόσωποι της Odyssey έχουν στείλει επιστολή στη Nomura με την οποία ζητούν τον αποκλεισμό των Vodafone, Wind, Antenna και των επενδυτικών εταιριών Golden Tree και Cyrus (βασικοί μέτοχοι της Wind) από τη διαδικασία!

Εταιρία συμβούλων

Ποια είναι όμως η Odyssey Universal; Πρόκειται για εταιρία συμβούλων που διοικείται από τον Ελληνοαμερικανό Γ. Παλυβό, που ασχολείται (όπως και ο αδελφός του Π. Παλυβός) κυρίως με ακίνητα και όχι με τηλεπικοινωνίες. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί στενά με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά, ο οποίος ελέγχει την εισηγμένη εταιρία ακινήτων Intercontinental ΑΕΕΑΠ (ICI). Οι κ. Παλυβός και Χαλικιάς είχαν συνεργαστεί τόσο στην ICI όσο και στην κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην Κηφισιά. Δεν είναι γνωστό αν στο σχήμα που διεκδικεί τη Forthnet συμμετέχει ο κ. Χαλικιάς. Κυκλοφορούν διάφορες ανεπιβεβαίωτες φήμες περί εμπλοκής του γνωστού Ελληνοαμερικανού John Calamos που εδώ και μήνες περιμένουμε να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική.

Η πλευρά της Odyssey Universal θεωρεί πως η Nomura δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες που έπρεπε να διέπουν τη διαδικασία πώλησης της Forthnet. Δεν είναι γνωστό, πάντως, αν η ίδια η εταιρία συμβούλων έχει καταθέσει σοβαρή πρόταση που να εξετάζεται από τον ιαπωνικό όμιλο.
Στην ερώτηση του Μ. Κάτση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά αναφέρεται πως «πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος, μέσω της επιλογής του στρατηγικού επενδυτή για την εταιρία Forthnet, να πληγεί ο ανταγωνισμός στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, με το να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που τον περιορίζουν ή τον νοθεύουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα