Στη Βουλή το θέμα της βραχονησίδας Ζουράφας

Τα ερωτήματα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την «προσάρτηση» που έκανε η Τουρκία

Στη Βουλή έφτασαν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την «προσάρτηση» από την Τουρκία της βραχονησίδας στρατηγικής σημασίας Ζουράφας, καθώς στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης -ακόμη κι αν δεν επικαλέστηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας μας-, αλλά και

μία μέρα νωρίτερα οι Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτρης Νατσιός.

Σύμφωνα με όσα έφερε στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», η Αγκυρα ανήγγειλε δημοσίως ότι η Ζουράφα, που βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, είναι εντός του FIR Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Ζουράφα ανήκει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Αυτή η πρόκληση του «σουλτάνου» είναι άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη επίσημη διεθνής τουρκική ανακοίνωση υφαρπαγής ελληνικής βραχονησίδας και παράνομης ένταξής της στην τουρκική κυριαρχία.

«Θέλω να ρωτήσω την κυβέρνηση γιατί σιωπά σε τουρκικές προκλήσεις – και αυτό είναι η πιο επιεικής εκδοχή. Αναφέρομαι στη συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα, κοντά στη Σαμοθράκη, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης. Εθεσε μάλιστα με τον πλέον σαφή τρόπο το ερώτημα προς τα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας «θα απαντήσει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Θα προσφύγει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, σε διεθνείς οργανισμούς για αυτή την πρόκληση; Θα αναδείξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Θα ενημερώσει, επιτέλους, ο κ. πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την Τουρκία ή θα συνεχίσει να μιλά για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ίδια στιγμή που η τουρκική πλευρά επιμένει στην προκλητική ρητορική και στις ανιστόρητες διεκδικήσεις;».

Αναφορά στις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» είχε κάνει από το βήμα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Σιγή ιχθύος για τα Ελληνοτουρκικά. Ξέρετε ότι η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη Ζουράφα; Αν ο Ερντογάν κάνει δοκιμές με πυραύλους S-400, θα είναι έγκλημα» ανέφερε, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός υπογράμμισε πως «αυτές τις μέρες η ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα αναγγέλθηκε από τη Τουρκία ότι ανήκει στην τουρκική κυριαρχία. Είναι αδιανόητη η αντίδραση της κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Ζουράφας,vouli, zourafas