Στις ακαθάριστες αποδοχές των δικαιούχων ο υπολογισμός της 13ης σύνταξης

Στις ακαθάριστες αποδοχές των δικαιούχων ο υπολογισμός της 13ης σύνταξης14.05.2019Άρθρα

Θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή

Οπως ορίζεται βάσει υπολογισμού, αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της.

Ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα

σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους. Δηλαδή οι συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις -π.χ., μια κύρια σύνταξη γήρατος και μια χηρείας- θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν.

Για παράδειγμα, χήρα που λαμβάνει σύνταξη γήρατος 890 ευρώ και σύνταξη χηρείας 360 ευρώ. Το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ είναι 1.250 ευρώ, συνεπώς εμπίπτει στην τέταρτη κλίμακα και θα λαμβάνει το 30% ως 13η σύνταξη, δηλαδή 375 ευρώ.
Περαιτέρω, στην τροπολογία ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους. Δηλαδή κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ και παρακράτηση του φόρου που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.

Εξάλλου, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία θα μπορούν να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Τα ποσά της 13ης σύνταξης υπολογίζονται ως εξής:

• Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ δικαιούνται το 100% της σύνταξής τους.
• Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη από 501 έως 600 ευρώ δικαιούνται το 70% της σύνταξής τους (δηλαδή μεικτά ποσά από 350 ευρώ έως 420 ευρώ).
• Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη από 601 έως 1.000 ευρώ δικαιούνται το 50% της σύνταξής τους (δηλαδή μεικτά ποσά από 300 ευρώ έως 500 ευρώ).
• Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ δικαιούνται το 30% της σύνταξής τους (δηλαδή μεικτά ποσά από 300 ευρώ).

Σημειώνεται ότι η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ποσού της 13ης σύνταξης, καθώς υπολογίζεται με βάση μόνο τη μεικτή κύρια σύνταξη ή τις μεικτές κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ.

Και αστειάκια από τον (περιχαρή) Τσακαλώτο!

Κέφια και διάθεση για αστεϊσμούς, αλλά με ταξικές... μπηχτές, είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε στη Βουλή περιχαρής, παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Στην ψήφο εμπιστοσύνης παραδέχθηκε την αδυναμία του στο ουίσκι, ενώ χθες αποκάλυψε ότι είναι μακαρονάς, μαρτυρώντας μάλιστα ότι ο ίδιος και οι συριζαίοι συνάδελφοί του δεν... κόπτονται και ιδιαίτερα για την υγιεινή διατροφή, όπως τα δημητριακά.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ λίγοι είναι της υγιεινής διατροφής, δεν ξέρω αν είναι περισσότεροι στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ.» είπε περιπαικτικά, υπονοώντας ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι υπέρμαχοι του... ευ ζην.

Keywords
Τυχαία Θέματα