Ταυτοτικό πρόβλημα στην αντιπολίτευση

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε την κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η οικτρή εκλογική επίδοση δεν είναι η αιτία της… αποψίλωσης του ΣΥΡΙΖΑ από οπαδούς, φίλους και ψηφοφόρους, αλλά το αποτέλεσμα. Εδώ και καιρό αυτό το κόμμα αντιμετωπίζει υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα και προκλήσεις, με τις οποίες δεν δείχνει ότι έχει την πρόθεση να ασχοληθεί.

Πριν από τις εκλογές

του Μαΐου και του Ιουνίου σημειώθηκαν αρκετά «επεισόδια» με οιονεί δελφίνους ή, γενικότερα, ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος, που αμφισβητούσαν -ο καθένας και η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο- αποφάσεις και πολιτικές τακτικές του Αλέξη Τσίπρα. Μόλις εκείνος παραιτήθηκε από τη θέση του και δήλωσε την πρόθεσή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, αποκαθάροντας την αρχηγία του από τα στίγματα των απανωτών ηττών διά των εσωκομματικών εκλογών, οι «αμφισβητίες» λούφαξαν. Δεν εμφανίστηκε κάποιος ή κάποια να διεκδικήσει τη θέση, να μιλήσει με σαφήνεια για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και να αναλύσει τη δική του πολιτική πλατφόρμα, που θα του έδινε έναν σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, ο οποίος θα τον διαφοροποιούσε από τα υπόλοιπα κόμματα – κι αυτό, ίσως, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχηματισμός του οποίου ηγείτο ο Αλέξης Τσίπρας έδινε μια εικόνα κόμματος χωρίς σαφή χαρακτήρα. Πολλές οι τάσεις και οι συνιστώσες, που αντιμετωπίζονταν, μάλιστα, ως σημαντικές, αλλά ουδέν στίγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε εκλογικά και βαίνει προς μείζονα κρίση και συρρίκνωση επειδή απέτυχε και όταν ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα και όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Στην τετραετία Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από αντιπολίτευση. Ισως ο πολυτασικός χαρακτήρας του κόμματος να υποχρέωσε την ηγεσία του να πατάει σε πολλές… βάρκες και τελικά να κινδυνεύει να ναυαγήσει. Ακόμα και ένθερμοι υποστηρικτές του δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του για μια σειρά από ζητήματα.

Το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι κυρίαρχα ταυτοτικό και τίποτε δεν δείχνει πως υπάρχουν η δύναμη, η θέληση και η γνώση για να το αντιμετωπίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα