Θανατικά που χτύπησαν την ώρα της Ολομέλειας

Θανατικά που χτύπησαν την ώρα της Ολομέλειας 18.04.2019Πρόσωπα

Η καρδιακή προσβολή δεν κάνει διακρίσεις...

Εν ώρα εργασίας άφησε την τελευταία πνοή του ο εκ Λακωνίας ορμώμενος βουλευτής Ηρακλής Ζουμπουλάκης. Στις 27 Οκτωβρίου η Βουλή, αλλά και όλη η χώρα, πάγωσε, όταν ο βουλευτής πέθανε αιφνιδίως αμέσως μόλις κατέβηκε από το βήμα, απ' όπου μιλούσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τρία λεπτά μετά την αγόρευσή

του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξουσιοδοτήσεως ο βουλευτής έχασε τις αισθήσεις του.

Αιτία του σοκαριστικού θανάτου ήταν η καρδιακή προσβολή. Ο βουλευτής ήταν μόλις 57 ετών. Ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης, στρατηγός εν αποστρατεία, διατέλεσε βουλευτής με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου. Αποστρατεύτηκε μετά τον Πόλεμο του 1940-41 με τον βαθμό του υποστρατήγου σε πολεμική διαθεσιμότητα και κατόπιν, το 1946, εξελέγη βουλευτής. Εμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος πολιτικός που ξεψύχησε εντός κοινοβουλευτικής αίθουσας. Δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος λόγος για τον οποίο μνημονεύεται, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ξεχώρισε για το ήθος του. Ο δε Τύπος της εποχής, που ήταν ομολογουμένως συγκλονισμένος, έγραψε για εκείνον ότι πολέμησε γενναία.

Δεν ήταν ο μόνος

Πάντως, αυτό το ομολογουμένως τραγικό περιστατικό δεν είναι το μοναδικό στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Το 1999 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσετινές λιποθύμησε την ώρα που μιλούσε από το βήμα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2000. Λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία πνοή του μέσα στην αίθουσα της Βουλής από ανακοπή καρδιάς. Την ίδια ώρα, πολλές φορές βουλευτικές αδιαθεσίες «ταρακούνησαν» τη Βουλή, όπως λόγου χάρη αυτές του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του Μιχάλη Γαλενιανού. Πιο πρόσφατα δε, τον Μάρτιο του 2018, ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ. Γιώργος Βαγιωνάς ένιωσε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του λίγο μετά την ομιλία του στο βήμα της Ολομέλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα