Θολό τοπίο για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος!

Θολό τοπίο για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος!22.11.2019Οικονομία

Κατατέθηκε χθες ο νέος Προϋπολογισμός. Το υπουργείο ψαλίδισε ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες των ευπαθών ομάδων

Μικρό καλάθι, χωρίς να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, κρατά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

Ο Προϋπολογισμός

του 2020, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 436.000.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» (της τάξης των 200.000.000 ευρώ) και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ ύψους 150.000.000 - 200.000.000 ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό). Ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 200.000.000 ευρώ για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, 68.000.000 ευρώ για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και 138.000.000 ευρώ για τη μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.

Η εξίσωση αυτή περιορίζει δραστικά τον «άγνωστο x» του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος, το οποίο, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «τρέχει» μια νέα άσκηση ανώτατων οροφών δαπανών, προκειμένου να περιορίσει εκ των προτέρων φαινόμενα υποεκτέλεσης λόγω αδυναμίας απορρόφησης των συγκεκριμένων δαπανών.

Επιπρόσθετα για το κλείσιμο του φετινού Προϋπολογισμού απομένει η είσπραξη 10-11 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η παραμικρή αλλαγή μόνο και μόνο στις παραπάνω προβλέψεις μπορεί να επηρεάσει τον δημοσιονομικό χώρο και τους χειρισμούς για το μέρισμα.

Πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις -που δεν θα πρέπει να αναμένονται τον Νοέμβριο- θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος πάντως έχει δεσμευτεί προσωπικά για τη συγκρότηση τελικού καταλόγου δικαιούχων (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει μεν οριακές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση, αλλά θα υπάρξουν προσθήκες ύστερα από συνεννόηση με τους θεσμούς και τους αρμόδιους φορείς.

Ο προγραμματισμός

Με βάση τον προγραμματισμό ως τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, το φορολογικό και ο «Ηρακλής» (κατάθεση αμέσως μετά τη γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και τον SSM, όπου έχει ήδη αποσταλεί το κείμενο). Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

Παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό άλλωστε ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ευρύτερα: «Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Ελληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άλλωστε τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή. Είπε αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2020 ότι «θέτει τέλος στο φαινόμενο των υπερπλεονασμάτων, τα οποία λειτούργησαν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή πρόσθεσε ότι όποτε βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια θα οδεύει για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης (σύμφωνα με άλλο στέλεχος, όποιος χώρος προκύπτει θα χρησιμοποιείται κατά 80% για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης).

Keywords
Τυχαία Θέματα