Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την Τουρκία

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα πραγματοποιήσει «επίσκεψη εργασίας» στην Αγκυρα, για να συνομιλήσει με τον πρώην διοικητή της ΜΙΤ και νυν υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Χακάν Φιντάν.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη (στο διάστημα από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου), στο περιθώριο της γενικής

συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ολοι υποθέτουν το ακριβές περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων και συζητήσεων: τι ακριβώς ζητούν οι Τούρκοι από την Ελλάδα και πόσο γρήγορα και… πρόθυμα θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους από την κυβέρνηση. Αυτή η διαπίστωση γίνεται όχι αυθαιρέτως, αλλά με βάση όλα όσα έχουν προηγηθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει λόγος για ελληνική ατζέντα, ελληνικές διεκδικήσεις, ελληνικές απαιτήσεις από τη γειτονική χώρα. Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται συχνά αναφορά σε… κόκκινες γραμμές, αλλά αυτές ουδέποτε έχουν περιγραφεί με σαφήνεια. Οποτεδήποτε διεξάγεται συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, αυτή περιστρέφεται γύρω από όσα παρανόμως αξιώνει η Τουρκία από την Ελλάδα, όχι για τα ελληνικά δίκαια.

Κι όμως, υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να τεθούν. Το πρώτο και βασικότερο είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό: η αναγνώριση της διάπραξης γενοκτονιών, σφαγών, εγκλημάτων πολέμου και πογκρόμ από τους Τούρκους σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου και διάφορων άλλων σημείων της επικράτειας που έχουν καταλάβει οι απόγονοι του Ερτογρούλ.

Επίσης, σημαντικό είναι να συζητηθεί ξανά το καθεστώς των Στενών, της Ιμβρου και της Τενέδου, οι αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν από την Τουρκία στα θύματα των εγκλημάτων που έχει διαπράξει κατά της ανθρωπότητας και η αλλαγή των ιστορικών βιβλίων του εκπαιδευτικού συστήματος αυτού του κράτους-συμμορία προς το ορθότερο.

Αυτά, μαζί με την αναγνώριση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ελληνικής συνοριογραμμής και της ανάκλησης κάθε casus belli που στρέφεται κατά της Ελλάδας είναι τα θέματα που πρέπει να συζητήσουν οι Ελληνες αξιωματούχοι με τους Τούρκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Τουρκία,ellada, tourkia