Το «διπλό» τεστ για τον Ιερώνυμο!

Το «διπλό» τεστ για τον Ιερώνυμο!14.11.2018Παρασκήνιο

Θα θελήσει να πείσει τους ιεράρχες ότι το deal είναι μονόδρομος, αλλά και να ηρεμήσει τους μητροπολίτες

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Για τη «μητέρα των μαχών» προετοιμάζεται η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας με φόντο το επίμαχο κείμενο 15 σημείων Τσίπρα - Ιερωνύμου για τη μισθοδοσία των κληρικών και

την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα φανερώσει αν ο Αρχιεπίσκοπος ελέγχει την Ιεραρχία ή αν δημιουργείται απέναντί του ισχυρό αντιπολιτευτικό ρεύμα. Ο κ. Ιερώνυμος και οι στενοί συνεργάτες του επεξεργάζονται την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται κινούνται σε δύο άξονες, αφενός να πείσουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο είναι πρακτικά μονόδρομος για να διασφαλιστεί η μισθοδοσία των κληρικών, αφετέρου να κατευναστούν τα πνεύματα των ανήσυχων μητροπολιτών. Μάλιστα, χθες δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για τεχνικής φύσης λεπτομέρειες του σχεδίου που προσπαθούν να αιτιολογήσουν την ορθότητα των κινήσεων του κ. Ιερωνύμου.

Δεν αποκλείεται να επιστρατευθεί ως επιχείρημα «δαμόκλειος σπάθη» και η πρόσφατη απόφαση 2480/2015 του ΣτΕ στην αντιπαράθεση που είχε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος με τη Μονή Μεταμορφώσεως.

Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κάτι που μπορεί, κατά μια νομική ερμηνεία, να ισχυριστεί το Δημόσιο για να πιέσει την Εκκλησία να δεχθεί τις αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου.

Οι σκόπελοι

Ο κ. Ιερώνυμος τα 10 χρόνια της αρχιεπισκοπίας του απέδειξε ότι διαθέτει σπάνιες «διπλωματικές» αρετές και οξύνοια, στοιχεία που τον βοήθησαν να παρακάμψει εύκολα ή λιγότερο εύκολα σκοπέλους στο εσωτερικό της Ιεραρχίας αποσοβώντας τη δημιουργία κρίσεων, το κυριότερο, όμως, τον βοήθησαν να αποτρέψει τη δημιουργία οργανωμένης αντιπολίτευσης. Εξάλλου, όντας ο ηγέτης της οργανωμένης πτέρυγας απέναντι στον μακαριστό Χριστόδουλο, ο κ. Ιερώνυμος γνωρίζει όσο λίγοι πώς πρέπει να χειρίζεται το σώμα των μητροπολιτών.
Ωστόσο, η επικείμενη μάχη είναι η κρισιμότερη που έχει αντιμετωπίσει η Εκκλησία της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του για να καταφέρει να παρακάμψει ή να απορροφήσει αποτελεσματικά τις έντονες αντιδράσεις που θα δεχθεί από μια ισχυρή αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά ομάδα μητροπολιτών.

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανήμερα των ονομαστηρίων του συνέχισε να ασκεί κριτική κατά του σχεδίου Ιερωνύμου - Τσίπρα και έδωσε τον τόνο επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση της Ιεραρχίας της Ελλάδος όχι μόνο να συντηρήσει, αλλά και να κατοχυρώσει το δικαίωμα της μισθοδοσίας των κληρικών, εάν πραγματικά πιστεύει ότι όχι μόνο βοηθούν, αλλά συντελούν στο έργο της Εκκλησίας και ότι είναι παράγοντες ουσιαστικοί στο έργο της διακονίας της».

Ο Σιατίστης Παύλος, παρότι θεωρείται μετριοπαθής, κατακεραύνωσε τη συμφωνία Ιερωνύμου - Τσίπρα λέγοντας: «Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα έρχεται στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Δεν έχει η Εκκλησία αντίρρηση να συνεννοηθεί, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε προεκλογικά παιχνίδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιερώνυμο,ieronymo