ΥΕΘΑ: Θα αντιδράσουμε αν παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας

ΥΕΘΑ: Θα αντιδράσουμε αν παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας 28.01.2020Άρθρα

Με συνεχείς δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στέλνει μήνυμα στην Τουρκία...

... λέγοντας πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν αν η γειτονική χώρα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί στο Αιγαίο, ταυτόχρονα όμως δείχνει να προετοιμάζει και την κοινή γνώμη για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά,

σε μια περίοδο που κάποιοι καλοβλέπουν την προσφυγή στη Χάγη.

Με νέα του συνέντευξη-παρέμβαση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε και πάλι στον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον ΑΝΤ1, ευχής έργον είναι να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να αντιδράσουμε μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά «αν η Τουρκία παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, οφείλουμε να το κάνουμε».

Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, αναφερόμενος και στη θλιβερή επέτειο της κρίσης των Ιμίων, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που οδηγούν σε ανάφλεξη στην περιοχή και πως από την κρίση των Ιμίων οδηγηθήκαμε στο «γκριζάρισμα» κάποιων ζωνών στο Αιγαίο από την Τουρκία. Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται από την ελληνική κυβέρνηση με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, συνέχισαν να προκαλούν στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων. Μαχητικά αεροσκάφη, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της Τουρκίας προχώρησαν σε 14 παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι 25 εξ αυτών έγιναν από τα F-16 και οι υπόλοιπες εννιά από τα ελικόπτερα. Μάλιστα, σε τρεις περιπτώσεις η αναχαίτιση από τα ελληνικά αεροσκάφη εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Keywords
Τυχαία Θέματα