Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και τα SMS στο 13033

Από τις 21:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα η απαγόρευση κυκλοφορίας στο εξής. Τα SMS που πρέπει να στέλνουν οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν στο επιτρεπόμενο διάστημα -ή και όχι- και οι βεβαιώσεις που πρέπει να έχουν στην κατοχή τους.
Από χθες, Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβάλλεται, στο πλαίσιο του lockdown, αφορά στο διάστημα από τις 21:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα.
Έτσι, σύμφωνα και με την υπουργική απόφαση

για τα αυστηρότερα μέτρα lockdown που θα ισχύουν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, από τις 05:00 έως τις 21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα είναι:
Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Μετακίνηση από και προς το σχολείο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Επίσης:
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
Και τέλος:
Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Οι κωδικοί μετακίνησης
Οι πολίτες που θα θελήσουν να μετακινηθούν, δεν θα πρέπει να παραλείπουν να αποστείλουν SMS στο 13033, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο.
Σε ό,τι αφορά τους κωδικούς που μπορούν να στέλνουν οι πολίτες με SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις τους, εν μέσω του lockdown, υπενθυμίζεται ότι είναι οι εξής:
Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους (π.χ. μανάβικο και κρεοπωλείο).
Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Το SMS πρέπει να έχει τη μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).
Σε ό,τι αφορά τις ώρες απαγόρευσης, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν για τους εξής λόγους, αποστέλλοντας τους παρακάτω κωδικούς στο 13033:
Λόγους υγείας (κωδικός 1: Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Συνοδεία κατοικίδιου ζώου (κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία περίπτωση την απόσταση 1,5 μέτρου).
Λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης.
Οι βεβαιώσεις
Επίσης, οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται έχοντας συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ή με χειρόγραφη βεβαίωση, όπως αναφέρεται και στο forma.gov.gr:
Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών (PDF)
Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών (DOCX)
Ακόμη, μπορούν να φέρουν χειρόγραφη δήλωση μετακίνησης, όπου να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες, διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.
Πηγή Sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα