Αστρο περιστρέφεται γύρω από μαύρη τρύπα και…. επιβεβαιώνει τον Αϊανστάιν

Άστρο που περιστρέφεται γύρω από μαύρη τρύπα επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, χάρη στην τροχιά που ακολουθεί.

Αποτελέσματα παρατηρήσεων που διεξάγουν αστρονόμοι στο άστρο S2, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από μία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, όχι μόνο αποδεικνύουν τις προβλέψεις του Αϊνστάιν τις οποίες έκανε μέσω της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας αλλά το πράττουν και με έναν εντυπωσιακό τρόπο.

Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ερωπαϊκού Παρατηρητηρίου (VLT), οι αστρονόμοι παρακολουθούν την τροχιά του άστρου S2 γύρω από

τη μαύρη τρύπα Sagittarius A* από τη δεκαετία του 1990.

Ύστερα από εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τροχιά του S2 δεν είναι καθορισμένη ελλειπτική αλλά αλλάζει θέση, όπως μια σπειροειδής ζωγραφιά.

Το φαινόμενο της σπειροειδούς τροχιάς είναι γνωστό ως «μετάπτωση Σβάρτσιλντ» – ενός γνωστού Γερμανού αστρονόμου – και το άστρο S2 με την τροχιά του αποδεικνύει πως τέτοια πλανητικά παράδοξα είναι αληθινά, ακόμα και στα πιο ακραία βαρυτικά περιβάλλοντα στο σύμπαν.

Το άστρο πλησιάζει τη μαύρη τρύπα σε απόσταση 17 ωρών φωτός, περίπου τέσσερις φορές την απόσταση του Ποσειδώνα από τον Ήλιο και καθώς το κάνει αυτό, αναπτύσσει ταχύτητες που πλησιάζουν το 3% της ταχύτητας του φωτός καθώς περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, ωθούμενο από την τεράστια βαρύτητα της.

Επιπροσθέτως, οι παρατηρήσεις στις κινήσεις του S2 γύρω από τη μαύρη τρύπα επιβεβαιώνουν πως η μάζα της μαύρης τρύπας Sagittarius A* είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Πηγή sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αστρο, Αϊανστάιν,astro, aianstain