Είμαστε όπως η Σουαζιλάνδη

Το ίδιο οικονομικά ανελεύθερες

Στην 108η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς τον δείκτη «Οικονομικής Ελευθερίας», συγκατοικώντας με την Κίνα και την «άγνωστη»… Σουαζιλάνδη. Ποια χώρα βρίσκεται στην κορυφή.
Απογοητευτική είναι η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη «Οικονομικής Ελευθερίας», όπως προκύπτει από έρευνα του καναδικού think tank «Fraser» για το έτος 2016.
Συγκεκριμένα,

σε σύνολο 162 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση, μαζί με την Κίνα και την «άγνωστη»… Σουαζιλάνδη, η οποία βρίσκεται στη νότια Αφρική.
Σε σχέση με το 2015, η χώρα μας καταγράφει άνοδο τριών θέσεων, καθώς η επιβολή των capital controls είχαν οδηγήσει την Ελλάδα στην 111η θέση της σχετικής λίστας.
Ως η πλέον ελεύθερη οικονομία αναδεικνύεται αυτή του Χονγκ Κονγκ, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Γεωργία, ο Μαυρίκιος, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.
Η Κύπρος κατατάσσεται στην 18η θέση, η Γερμανία στην 20η, η Ισπανία στην 30η, η Αλβανία στην 34η, η Πορτογαλία στην 34η, η Ιταλία στην 54η και η Τουρκία στην 86η.
Oσον αφορά τις χώρες με τη μικρότερη οικονομική ελευθερία, «αρνητικός πρωταθλητής» είναι η Βενεζουέλα και έπονται οι Λιβύη, Αργεντινή, Αλγερία, Κονγκό, Συρία, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Αγκόλα, Γουινέα και Σουδάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό του βαθμού οικονομικής ελευθερίας λαμβάνεται υπόψη μία σειρά παραμέτρων, οι οποίες αφορούν το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, το νόμισμα, το εμπόριο, το τραπεζικό σύστημα, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Πηγή Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα