Επιβεβαιώθηκε η θεραπεία και δεύτερου ασθενή από τον HIV

Τη θεραπεία ενός δεύτερου ασθενή από τον θανατηφόρο ιό HIV του AIDS επιβεβαίωσαν επιστήμονες.
Πρόκειται για τον λεγόμενο «ασθενή του Λονδίνου», του οποίου η θεραπεία του είχε γίνει γνωστή το 2019 και τώρα επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικής καταγωγής.
Επίσης, η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε στους New York Times. Πρόκειται

για τον 40χρονο Αδάμ Καστιλέχο.
O Καστιλέχο, που σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζούσε με τον HIV από το 2003, το 2012 διαγνώσθηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία.
Ως εκ τούτου, έκανε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από δότη του οποίου τα βλαστοκύτταρα διέθεταν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης σπάνιας μετάλλαξης, που καθιστά τα λευκά αιμοσφαίρια ανθεκτικά στον ιό.
Να σημειωθεί πως ο πρώτος άνθρωπος δηλώθηκε ως θεραπευμένος το 2011, ήταν ο Τίμοθι Μπράουν, γνωστός ως «ασθενής του Βερολίνου».
Ο Μπράουν είχε κάνει παρόμοια βλαστοκυτταρική θεραπεία.
Οπως φαίνεται η μεταμόσχευση κυττάρων στους δύο άνδρες θεράπευσε όχι μόνο τον καρκίνο, αλλά και την λοίμωξη από HIV.
Η θεραπεία του «ασθενή του Βερολίνου» περιλάμβανε ακτινοθεραπεία και δύο γύρους μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων από δότη φορέα του γονιδίου CCR5Δ32/Δ32 που παρέχει ανθεκτικότητα στον HIV, αλλά και χημειοθεραπεία.
Ο δεύτερος ασθενής, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έκανε μία μόνο μεταμόσχευση και μειωμένης έντασης χημειοθεραπεία, ενώ απέφυγε την ολόσωμη ακτινοθεραπεία.
Ετσι χάρη στη μεταμόσχευση ο ιός αδυνατεί να πολλαπλασιαστεί στο σώμα του ασθενούς. Την ίδια ώρα η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία στοχεύουν στο να εξαλειφθούν τα απομεινάρια του HIV.
Μετά τη μεταμόσχευση, το 99% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του Καστιλέχο αντικαταστάθηκαν από εκείνα του δότη.
Να σημειωθεί πως η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα στην οποία υπεβλήθη, είναι αρκετά σοβαρή και επεμβατική και ενέχει κινδύνους.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα