Ν. Παππάς: «Ως το 2022 η Ελλάδα πατά στη Σελήνη με δορυφορικό όχημα»

«Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις δυνατότητες που μας δίνουν, θα κρίνει αν θα λειτουργήσουν ως εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, ή ως μήτρα νέων τεράστιων ανισοτήτων, δηλαδή μήτρα νέων μεγάλων κρίσεων» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην οποία παρουσιάστηκε το έργο που υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα και ο σχεδιασμός για το μέλλον.
Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «στα τρία αυτά χρόνια δουλέψαμε ομαδικά,

μεθοδικά, σκληρά για να επιτευχθεί ένα σπουδαίο έργο» και πρόσθεσε ότι «παραλάβαμε μια κατάσταση, στο τέλος του 2014, με τα κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα ψηφιακά έργα, να είναι «παγωμένα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Επίσης, σημείωσε ότι «δεν υπήρχε καμία μέριμνα, καμία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική» και όσον αφορά τις συνδεσιμότητες, «η Ελλάδα ήταν κολλημένη στην εποχή του χαλκού».
«Για κάποιους, μείωση του κόστους στο Δημόσιο ήταν οι απολύσεις. Για εμάς όμως, δεν ήταν αυτός ο δρόμος για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Για εμάς, ο ορθός δρόμος ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων για όλο το Δημόσιο, που θα μας προσφέρει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Συνεχίζουμε με τον ίδιο στόχο: Να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους».
Ο κ. Παππάς, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το 2021 ή 2022 η Ελλάδα πατά στη Σελήνη με δορυφορικό όχημα».
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Με προσήλωση στο στόχο της ψηφιακής ανάπτυξης, σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και παραδίδουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις, ψηφιακά έργα που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή στην πόλη και στο χωράφι, που αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού, που επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης. Ψηφιακά έργα, που εξασφαλίζουν για την επόμενη μέρα, τη δημιουργία χιλιάδων καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και στην κοινωνία».
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, τόνισε ότι «βασικός στόχος μας τα τέσσερα αυτά χρόνια, υπήρξε η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος υποδομών σε δίκτυα νέας γενιάς, καθώς και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών τομέων της οικονομίας».
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον υφυπουργό ΨΗΠΤΕ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Λευτέρη Κρέτσο, σημείωσε ότι «με το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το άναρχο τοπίο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι πια παρελθόν, αλλά και με τη θέσπιση μιας σειράς εργαλείων για την ενίσχυση του Τύπου, η ενημέρωση στη χώρα βρίσκεται πλέον σε στέρεα θεμέλια. Επιπλέον, η ολόπλευρη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών κάθε είδους, συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και φέρνει την πολιτιστική παραγωγή στην καθημερινότητα των πολιτών».
Επίσης, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της γραμματείας κατά τους 21 μήνες της λειτουργίας της, επισημαίνοντας, ότι ο τομέας της επικοινωνιακής διαχείρισης έκτακτων συμβάντων ουδέποτε στο παρελθόν μελετήθηκε συνολικά και με οργανωμένο τρόπο από την ελληνική Πολιτεία. Η Φ. Παντιώρα υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη εκπονήσει εγχειρίδιο οδηγιών επικοινωνίας προς τους φορείς της κεντρικής διοίκησης για περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών καταστροφών και συντάσσουμε Εθνικό Επικοινωνιακό Σχέδιο για περιπτώσεις κρίσεων, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Η ειδική γραμματέας, συμπλήρωσε επίσης, πως πλέον λειτουργεί ο νέος ιστότοπος της Ειδικής Γραμματείας (www.inforcrisis.gov.gr), που αποτελεί κόμβο πληροφόρησης, τόσο για το προσφυγικό, όσο και για έκτακτα συμβάντα.

Επένδυση στην πολιτική Διαστήματος

Το 2015 δεν υπήρχε διαστημική υπηρεσία Η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν αξιοποιούσαν εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά τους, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).
Ιδρύεται ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και το Συμβούλιο Διαστημικής Πολιτικής. Τον Ιούνιο του 2017 εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Hellas Sat 3 και τον Φεβρουάριο του 2019 ο Hellas Sat 4. Ο έλεγχός τους γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στη Λευκωσία.
Είχε προηγηθεί η υπογραφή Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Hellas Sat, για την ανανέωση-τροποποίηση Σύμβασης Ειδικής Άδειας Εκμετάλλευσης του αποκλειστικού δικαιώματος του ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της θέσης 390 επί της τροχιάς των γεωστατικών δορυφόρων του Hellas Sat. Μέσω της νέας Σύμβασης εξαπλασιάσαμε τα «ανταλλάγματα» υπέρ του Δημοσίου και αξιοποιήσαμε αντιπαροχές για την ανάπτυξη επίγειων δορυφορικών συστημάτων και εξοπλισμού προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κ.ά.
Με τον ESA συνδιαμορφώνεται το Ελληνικό Διαστημικό Πρόγραμμα, μέσω προγραμματικής συμφωνίας 140 εκατ. ευρώ. Σκοπός του εν λόγω Προγράμματος είναι η συνεργασία για την κατασκευή δορυφόρων/μικροδορυφόρων, η παροχή δορυφορικών εικόνων και επικοινωνιών σε πολίτες, θεσμικούς και κυβερνητικούς χρήστες σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Στις κύριες εφαρμογές του Ελληνικού Εθνικού Διαστημικού Έργου εντάσσονται επίσης η ανίχνευση και παρακολούθηση ακριβείας καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, πετρελαιοκηλίδες, κ.ά.), η ελεγχόμενη γεωργία, η παρακολούθηση των υδάτινων πόρων, της παράνομης αλιείας και των παράνομων υποδομών, η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, η ασφάλεια της ναυτιλίας, κ.ά. Στην υλοποίησή του πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η εγχώρια ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.
Συνεργασία με τη NASA στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής εξερεύνησης της Σελήνης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα σε μία διεθνή αποστολή, στην οποία έχουν κατατεθεί 14 προτάσεις από ελληνικούς ακαδημαϊκούς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες για περαιτέρω αξιολόγηση.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα

Έργο πρότυπο, τομή στη καθημερινότητα του αγρότη, υποστηρίζει την Εθνική Υποδομή Ευφυούς Γεωργίας.
Πρόκειται για μια τεχνολογική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων σχετικών με την αγροτική παραγωγή -δεδομένων για το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα, το νερό, την αγροτική εκμετάλλευση- με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο του αγρότη, να μειωθεί το κόστος παραγωγής (αναμένεται μείωση ως 45%) και να αυξηθεί η απόδοση της καλλιέργειάς του.
Με το έργο, που καλύπτει τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας, δηλαδή 15 εκατ. στρέμματα, δημιουργείται για πρώτη φορά μια εθνική δημόσια υποδομή συλλογής δεδομένων για τον πρωτογενή τομέα σε όλη τη χώρα, που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoΤ), η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data) και η δορυφορική παρακολούθηση της γης.
Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από 6.500 επίγειους σταθμούς θα δίνουν πληροφορίες σε σχέση με την ποιότητα του εδάφους, του νερού, την ευρωστία και τις ανάγκες του φυτού και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του μικροκλίματος.
Στόχος είναι η προστασία των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται τόσο η γεωργική παραγωγή όσο και η ασφάλεια των τροφίμων.
Χώρες, όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία, έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να υιοθετήσουν την ελληνική πλατφόρμα τεχνολογία, την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαίος Επίτροπος Hogan υποστηρίζει ένθερμα το ελληνικό έργο ως έργο-πρότυπο για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ολοκλήρωση του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, το έργο βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Keywords
ελλαδα, σεληνη, εν λόγω, ΕΡΤ, gov, european, space, hellas, esa, σεισμος, NASA, big, data, κυπρος, αιγυπτος, hogan, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ανακοινωση nasa, έκλειψη σελήνης, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, νεος παπας, αξιολογηση, χωρες, δορυφορος, εθνικη, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σεισμοι, ωθηση, αγροτικη, ατμοσφαιρα, βορεια, βρισκεται, γεωργια, γινεται, δημοσιο, δρομος, διαδικτυο, δικτυα, εγχειριδιο, εδαφος, ευρω, εκμεταλλευση, ενημερωση, εν λόγω, εργα, εποχη, ετος, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, κορωπι, λευκωσια, μακεδονια, μεριμνα, μηνες, μητρα, μειωση, νερο, οφελος, ποιοτητα, υπογραφη, πολιτεια, ραλλης, ρολο, σερβια, σχεδιο, τομη, τρια, υλοποιηση, φορα, χρηστος, ψηφιακη, ασφαλεια, δικαιωματα, esa, εθνικο, gov, hogan, hellas, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, space, υγειας
Τυχαία Θέματα