Οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής στη δημοπρασία της VERGOS Auctions

Κεντρίζει το ενδιαφέρον «H αποθέωση της Ομορφιάς» του Κ. Παρθένη

Η VERGOS Auctions, ο μακροβιότερος Οίκος δημοπρασιών στην Ελλάδα, υποδέχεται το 2021 με τη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής – Ιστορικών & Φιλελληνικών Αντικειμένων.

ΠΑΡΘΕΝΗΣ Κωνσταντίνος, “H αποθέωση της Ομορφιάς”, 1940, λάδι σε μουσαμά, 322 x 160 cm – Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 300.000 – 400.000

Με άξια εκπροσώπηση των μεγαλύτερων ονομάτων του

ελληνικού εικαστικού χώρου, η ενότητα της Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής περιλαμβάνει εξαίρετες, μεταξύ άλλων, συνθέσεις των: Α. Ακριθάκη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτη, Δ. Διαμαντόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Μ. Θεοφυλακτόπουλου, Θ. Τσίγκα, Β. Κανιάρη, Χ. Καρρά, Γ. Κόττη, Γ. Μόραλη, Μποστ, Χ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Κ. Παρθένη, Παύλου (Διονυσόπουλου), Π. Σάμιου, Γ. Σπυρόπουλου, Θ. Στάμου, Γ. Τσαρούχη, Π. Τέτση, Κ. Τσόκλη, Α. Φασιανού, Β. Φωτόπουλου, Γ. Ψυχοπαίδη κ.ά.

ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ Σπύρος, “Κρήνη στο Άγιον Όρος”, λάδι σε χαρτόνι, 46 x 42 cm Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 15.000 – 20.000

Στην συγκεκριμένη κατηγορία, το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, δικαίως αναμένεται να προσελκύσει το εντυπωσιακό τόσο λόγω διαστάσεων όσο και λόγω σπανιότητας, έργο του Κ. Παρθένη, «H αποθέωση της Ομορφιάς», 1940. Ο δημιουργός πραγματεύεται εκ νέου ένα θέμα που είχε περιλάβει το 1940 στην πρότασή του για τη διακόσμηση αίθουσας του δημαρχείου της Αθήνας. Η σύνθεση διατηρεί τις μνημειακές διαστάσεις του έργου του δημαρχείου (3,22 m X 1,60 m), χωρίζεται όμως τώρα σε τρεις ζώνες, η καθεμία από τις οποίες αποτελεί μία ωδή στην απόλυτη Ομορφιά.

ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Γιάννης, “Πορτραίτο νέου”, λάδι σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά, 43 x 32,5 cm – Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 20.000 – 30.000

Στην κατηγορία Ιστορικών & Φιλελληνικών Αντικειμένων, την οποία για πρώτη φορά ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συμπεριέλαβε στις δημοπρασίες του το 2009 με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, ξεχωρίζουν το εξαιρετικά σπάνιο έργο του Νικ. Καντούνη, «Πορτραίτο του επάρχου Κεφαλληνίας Πανταζή Καρύδη», το έργο «Ρήγας Φερραίος ο Βελενστινλής» του Ν. Εγγονόπουλου όπως και η «Η ναυμαχία του Ναυαρίνου» του Giovanni Luzzo. Στην κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης μία εκτενής σειρά έργων του Ν. Βρυζάκη όπως και πλήθος άλλων φιλελληνικών αντικειμένων.

ΠΑΥΛΟΣ [Διονυσόπουλος], “Affiches massicotées (Baroque)”, χαρτί αφίσας, κουτί plexiglass, 163 x 131 x 10 cm – Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 40.000 – 60.000

Η δημοπρασία, εφόσον τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΙΣ την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 6:30 μ.μ., με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό παρευρισκόμενων και με παράλληλη προβολή από το κανάλι της εταιρείας στο Youtube. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για παρουσία κοινού, θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού YouTube. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συστήνει στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς.

ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ Νικόλαος, “Πορτραίτο του επάρχου Κεφαλληνίας Πανταζή Καρύδη”, λάδι σε μουσαμά, 110 x 87 cm – Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 15.000 – 20.000 Στο εξαιρετικά σπάνιο αυτό έργο, ο Πανταζής Καρύδης (1773-1832) εικονίζεται με την επίσημη στολή του. Φέρει το παράσημο του Τάγματος των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου που του απονεμήθηκε το 1821, ενώ στο δεξί του χέρι κρατά επιστολή με την επιγραφή: Al Prestantis(simo) Sig(no)r / Il Sig(no)r D(otto)r Pantasin Caridi / Cavaliere del Distintissimo / Ordine di S(an)to M(ichel)le e S(ant)o G(iorgi)o Reggente / &.&.&. / Cefalonia.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των αντικειμένων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

LUZZO Giovanni, “Η ναυμαχία του Ναυαρίνου”, υδατογραφία, μελάνι και λευκό χρώμα σε χαρτί, 39 x 59 cm. – Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 10.000 – 15.000 Η απεικόνιση αυτή της ναυμαχίας του Ναυαρίνου έγινε καθώς φαίνεται μετά από παραγγελία του Ισπανού πλοιάρχου Josep Esqueu, ο οποίος βρέθηκε με το πλοίο του στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής του τουρκοαιγυπτιακού στόλου (το πλοίο του άλλωστε απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο). Το ασυνήθιστο σημείο από το οποίο «βλέπει» τη ναυμαχία ο καλλιτέχνης (έξω από τον κόλπο του Ναυαρίνου), υποδηλώνει ίσως ότι στη σύνθεσή του έλαβε υπόψη τη μαρτυρία και τις υποδείξεις του Ισπανού πλοιάρχου.

* ΜΟΡΑΛΗΣ Γιάννης, “Μαύρος άγγελος σε κίτρινο φόντο”, κόλλα βιναβύλ σε ξύλο,
36 x 57,5 cm – Τιμή εκτίμησης: Ευρώ 40.000 – 60.000

Keywords
Τυχαία Θέματα