«Τσουνάμι» λουκέτων στην εστίαση

«Τσουνάμι» λουκέτων αναμένεται στον χώρο της εστίασης λόγω του παρατεταμένου lockdown, την ώρα που σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, καθώς λόγω του lockdown, όχι μόνο παραμένουν κλειστές για περισσότερο από δύο μήνες, αλλά δεν αναμένεται και να ανοίξουν σύντομα.
Την ώρα που το λιανεμπόριο ετοιμάζεται να λάβει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του, οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις

υποχρεώσεις τους.
Μιλώντας στο OΡΕΝ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο που αναμένεται να ανεβάσει ρολά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αλλά στο ενδεχόμενο παράτασης των χειμερινών εκπτώσεων που μπορεί να προσφέρει το απαραίτητο φιλί της ζωής στην αγορά.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να απευθύνει έκκληση το μέτρο του «click in shop» να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις κι όχι μόνο για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση, μίλησε για την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdown.
«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, ενώ παρόμοια είναι και η εικόνα και στο Κολωνάκι, όπου πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης κι εστίασης έβαλαν λουκέτο.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.
«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε» τόνισε.
Στον αέρα 1.000.000 εργαζόμενοι
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται στον «αέρα».
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητά από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει τη μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα