Μουζάλας: Θα αποζημιωθούν άμεσα οι ζημιές από τις προσφυγικές ροές στη Χίου

08:08 10/2/2018 - Πηγή: Dimosio

Tροπολογία για την καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Χίου και της Σούδας, επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές, θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα μετανάστευσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

«Συμμερίζομαι απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος» ανέφερε ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι τα κριτήρια για την καταβολή των αποζημιώσεων

θα είναι αντίστοιχα με ό,τι ίσχυσε και για άλλες περιοχές όπως η Λέσβος και το Κιλκίς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία θα προβλέπει τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού προς το Δήμο της Χίου, ο οποίος θα αναλάβει μετέπειτα τη χορήγηση των ποσών στους δικαιούχους βάση της καταγραφής που έχει ήδη γίνει και θα αφορά αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις ιδιοκτησιών.

«Θα αποζημιώσουμε ό,τι με βάση τον νόμο αποζημιώνεται. Δεν μπορούν να πληρωθούν διαφυγόντα κέρδη ή κλοπές οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Θα εφαρμόσουμε τα ίδια κριτήρια με τη Μόρια. Θα έχουν όλη τη βοήθεια μέσα στα όρια του δυνατού» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Η αναγγελία της εν λόγω τροπολογίας για αποζημιώσεις έγινε δεκτή με ανακούφιση και από τους άλλους Δημάρχους του Αιγαίου που φιλοξενούν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που την εξέλαβαν ως αναγνώριση και των αντίστοιχων ζημιών των δικών τους τοπικών κοινωνιών. Η ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει κατ αναλογία και στους λοιπούς δήμους , είπε στο Localit o Δήμαρχος Σάμου

Ο κ. Μηταράκης όμως επέπληξε τον υπουργό υποστηρίζοντας ότι τα διαφυγόντα κέρδη από τις ζημιές που έχουν προκληθεί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν με τη σχετική τροπολογία από την οποια «έχουν εξαιρεθεί τα πάντα», όπως ειπε τονίζοντας ότι έχουν απορριφθεί τα αιτήματα του Δήμου Χίου, που ζητά, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν και διαφυγόντα κέρδη.

«Υπάρχουν πράγματα που το Δημόσιο αποζημιώνει και άλλα που τα Δημόσιο δεν αποζημιώνει» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα