43 χώρες ζητούν διεθνή έρευνα για τον θάνατο του Ναβάλνι

23:38 4/3/2024 - Πηγή: Reporter

Μία ομάδα 43 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, απηύθυναν κοινή έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη Ρωσία.

«Είμαστε αγανακτισμένοι από τον θάνατο του αντιφρονούντα πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι,

για τον οποίο την τελική ευθύνη φέρουν ο πρόεδρος Πούτιν και οι ρωσικές αρχές», δήλωσε η πρέσβειρα της ΕΕ, Λότε Κνούντσεν, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, εξ ονόματος των 43 χωρών.

Ο σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε τη 16η Φεβρουαρίου, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό». Κηδεύτηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στη Μόσχα.

Ο θάνατος του Ναβάλνι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες της Δύσης. «Η Ρωσία πρέπει να εξουσιοδοτήσει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες αυτού του αιφνίδιου θανάτου», σημειώνει η ομάδα των 43 χωρών, τονίζοντας πως αυτός ο θάνατος συνιστά «μια ακόμη ένδειξη της ολοένα αυξανόμενης συστηματικής καταστολής στη Ρωσία».

Οι χώρες αυτές καλούν τη Ρωσία να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατουμένους, τους δημοσιογράφους, τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους επικριτές του πολέμου στην Ουκρανία. «Καλούμε τη Ρωσία να βάλει ένα τέλος σε αυτό το κλίμα ατιμωρησίας και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον χωρίς κίνδυνο για την αντιπολίτευση και τις επικριτικές φωνές», υπογραμμίζουν.

#Ναβάλνι #θάνατος #Ρωσία #ΟΗΕ #ΔΙΕΘΝΗΣ_ΕΡΕΥΝΑ #ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ_ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Αναζητήσεις
43-chores-zitoun-diethni-erevna-gia-ton-thanato-tou-navalni.htm
Τυχαία Θέματα