Bitcoin: Ο ξεπερασμένος εξοπλισμός εξόρυξης…μεταναστεύει σε χώρες με φθηνότερη ενέργεια

09:14 1/4/2024 - Πηγή: Reporter

Καθώς το πολυαναμενόμενο halving του Bitcoin πλησιάζει στα τέλη Απριλίου, παρατηρείται μια μετακίνηση ξεπερασμένου εξοπλισμού εξόρυξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περιοχές που προσφέρουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Bitcoin: Ο ξεπερασμένος εξοπλισμός εξόρυξης…μεταναστεύει σε χώρες με φθηνότερη ενέργεια

Καθώς το πολυαναμενόμενο halving του Bitcoin πλησιάζει στα τέλη Απριλίου, παρατηρείται μια μετακίνηση ξεπερασμένου εξοπλισμού εξόρυξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περιοχές που προσφέρουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό οφείλεται,

επισημαίνει το CryptoPotato, στην ανάγκη διατήρησης της κερδοφορίας λόγω των μειωμένων ανταμοιβών εξόρυξης και της κλιμάκωσης του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, περίπου 6.000 παλιά μηχανήματα εξόρυξης Bitcoin πρόκειται να παροπλιστούν στις ΗΠΑ, με σκοπό την ανακαίνισή τους και μεταπώληση στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

Ο χονδρέμπορος SunnySide Digital βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος, λειτουργώντας μια εγκατάσταση 35.000 τετραγωνικών ποδιών στο Κολοράντο Σπρινγκς. Η εταιρεία ανακαινίζει και μεταπωλεί τον παλιό εξοπλισμό σε αγοραστές από το εξωτερικό που επιθυμούν να επωφεληθούν από την εξόρυξη σε πιο οικονομικά περιβάλλοντα. Αναμένουν να λάβουν και να ανανεώσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες κατά τη διάρκεια του χρόνου υποδιπλασιασμού του Bitcoin.

Το επικείμενο halving θα μειώσει την ανταμοιβή εξόρυξης από 6,25 σε 3,125 Bitcoin. Ως αποτέλεσμα, οι miners βρίσκονται υπό πίεση να μεγιστοποιήσουν την απόδοση για να παραμείνουν κερδοφόροι, με πολλούς να στρέφονται σε νεότερα, πιο αποδοτικά μηχανήματα, καθιστώντας τα παλαιότερα μοντέλα λιγότερο βιώσιμα, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κόστους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι μια φυσική “μετανάστευση”», παρατήρησε ο Τάρας Κούλικ, Διευθύνων Σύμβουλος της SunnySide Digital, σημειώνοντας ότι οι αγοραστές ξεπερασμένων μηχανημάτων έλκονται από περιοχές με πιο προσιτή ενέργεια. Ο Κούλικ, ο οποίος έχει διευκολύνει την πώληση υπολογιστών των ΗΠΑ σε miners σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, τόνισε ότι αυτή η τάση επιταχύνεται από το επικείμενο halving.

Επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό

Σύμφωνα με τον Ίθαν Βέρα, COO της Luxor Technology, περίπου 600.000 υπολογιστές της σειράς S19, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας υποδομής εξόρυξης, μεταφέρονται από τις ΗΠΑ σε περιοχές κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Ο Γιάραν Μέγιερουντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Hashlabs Mining, επισημαίνει ότι, ενώ τα παλαιότερα μηχανήματα μπορεί να μην είναι πλέον κερδοφόρα στις ΗΠΑ μετά το halving, μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικά όταν φιλοξενούνται σε περιοχές με χαμηλότερα έξοδα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τους κινδύνους που συνδέονται με τη διεθνή μετεγκατάσταση, όπως το κόστος μεταφοράς και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι miners είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους σε περιοχές με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Όπως τονίζουν, υπάρχει σημαντική διαφορά στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ΗΠΑ και περιοχών όπως η Αιθιοπία, όπου το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Πάντως, δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα όλος ο εξοπλισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ. Δημόσιες εταιρείες όπως η Bit Digital επιλέγουν να διατηρήσουν παλαιότερο εξοπλισμό, αξιοποιώντας τον σε περιόδους υψηλών τιμών του Bitcoin για να δημιουργήσουν κέρδη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το halving, οι miners παγκοσμίως επενδύουν σε νέο εξοπλισμό. Ο TheMinerMag, ένας ερευνητής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αναφέρει ότι μεγάλες δημόσιες εταιρείες εξόρυξης Bitcoin έχουν παραγγείλει συλλογικά μηχανήματα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2023.

#Bitcoin #κρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
bitcoin-o-xeperasmenos-exoplismos-exoryxismetanastevei-se-chores-me-fthinoteri-energeia.htm
Τυχαία Θέματα