Bloomberg: Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη που αφήνουν την κρίση στο παρελθόν

09:57 5/7/2023 - Πηγή: Reporter

Στο παρελθόν επιχειρεί να αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ελληνική κρίση, επιταχύνοντας τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ύστερα από τη συνέντευξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το πρακτορείο δίνει έμφαση στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα διμερή δάνεια διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα. Όπως σημειώνει

το Bloomberg, αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τους επενδυτές, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023.

«Το να μην είναι πια η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που αξιολογείται με junk, θα αποτελέσει μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται», σημειώνει το Bloomberg.

{https://twitter.com/business/status/1676269494317064194}

Συνεχίζοντας, το Bloomberg αναφέρεται σε κάποιους από τους στόχους του έλληνα πρωθυπουργού για την επόμενη τετραετία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Όπως τονίζεται, ένας εξ αυτών είναι να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά σε εκείνα των Ευρωπαίων, καθώς και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ, από τα επίπεδα του 50%.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Moody’s και η Scope έχουν δηλώσει ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, ενώ οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος, με την προσδοκία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο, έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η χώρα πληρώνει τώρα λιγότερα από την Ιταλία, η οποία έχει καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στα σχέδιά του για την οικονομία, δήλωσε ότι η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο θα γίνει στις αρχές του 2024. Όπως είπε, θα διατεθεί το 30% των μετοχών του αεροδρομίου, με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών.

«Προσπαθούμε επίσης να εκχωρήσουμε τα μερίδιά μας στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός, καθώς το ΤΧΣ, που κατέχει το 40% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης.

BloombergΜητσοτακηςμεταρρυθμίσεις στην ΕλλάδαΝέα Δημοκρατίακριση
Keywords
Αναζητήσεις
bloomberg-oi-metarrythmiseis-mitsotaki-pou-afinoun-tin-krisi-sto-parelthon.htm
Τυχαία Θέματα