Bloomberg: Σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια της ΕΚΤ-Οι νέες προβλέψεις

Τη διατήρηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ανώτατο επίπεδο τους για μεγάλο χρονικό διάστημα προβλέπουν εκ νέου οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων αναμένεται να έρθει το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με τις προηγούμενες

εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για το πρώτο εξάμηνο. Στη δημοσκόπηση του Bloomberg αντικατοπτρίζονται οι ανησυχίες πολλών υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% αυτόν τον μήνα.

Εξάλλου, πολλοί είναι οι αξιωματούχοι που έχουν αρχίσει να αντιδρούν στις προβλέψεις της αγοράς ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από την επόμενη άνοιξη. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι τα στοιχήματα αυτά ήταν «πολύ πρόωρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπαντ Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής «και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται «έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι και ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται σε σταθερή βάση».

EKTεπιτόκιαδημοσκόπησηπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα