Bloomberg: Ξανά στο ραντάρ των επενδυτών η Ελλάδα

Τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα νέο ρεκόρ τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο, έχει ξεκινήσει να υποδέχεται και ξένους επενδυτές που επιστρέφουν μετά τη χρεοκοπία της χώρας, σημειώνει σε νέο του δημοσίευμα το Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι ροές εξωτερικού χρήματος σε μετοχές και ομόλογα έχουν εκτιναχθεί περίπου

14% φέτος. Έτσι, το Χ.Α. έχει καταγράψει κορυφαίες αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με κέρδη άνω του 40%.

Η Ελλάδα είναι η αγορά ομολόγων με τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023, τονίζει το δημοσίευμα.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας

Στη συνέχεια, το πρακτορείο σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στοχεύει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης φέτος.

«Αλλάζουν πολλά πράγματα», είχε τονίσει σε συνέντευξή του. «Υπάρχουν πολλά κεφάλαια προς το παρόν που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν είμαστε επενδυτικής βαθμίδας».

Η Κομισιόν αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος. Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο του ρυθμού που προβλέπεται για την Ευρωζώνη.

Οι δεσμεύσεις

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να αναπληρώσει την πίεση (από την περίοδο της κρίσης) στα νοικοκυριά, υποσχόμενος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα, από 780 ευρώ, κατά την επόμενη τετραετία του. Το 2010 ήταν 740 ευρώ.

Η ανεργία έχει πέσει στο 10% περίπου - υψηλά σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωζώνης αλλά πολύ κάτω από το αποκορύφωμα της κρίσης του 28%.

Για να ενταχθεί σε δείκτες ομολόγων μόνο επενδυτικού βαθμού, η Ελλάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον BBB- ή ισοδύναμο από δύο από τις τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης. Οι αξιολογήσεις S&P Global Ratings και Fitch Ratings τη βαθμολογούν μόλις μια βαθμίδα πιο κάτω και έχουν προγραμματιστεί αξιολογήσεις για τις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Η αξιολόγηση από την Moody's είναι λίγο χαμηλότερη. Η Societe Generale εκτιμά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εισροές περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά ομολόγων. «Μόλις πάρει την επενδυτική βαθμίδα, όλοι όπως κι εμείς θα μπορούν να το αγοράσουν», λέει ο Jason Davis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην JP Morgan Asset Management.

ΕΛΛΑΔΑBloombergΜητσοτακηςΟΜΟΛΟΓΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Ξανά, Ελλάδα,Bloomberg, xana, ellada