Bundesbank: Δεν έχει ηττηθεί ακόμη το «άπληστο θηρίο» του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώνεται, αλλά ο αγώνας δεν έχει κερδηθεί ακόμη και ο υψηλός ρυθμός αύξησης των τιμών παραμένει ανησυχητικός, δήλωσε την Πέμπτη (5/10) ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Joachim Nagel.

«Ο πληθωρισμός πέφτει ξανά τώρα, αλλά το “άπληστο θηρίο” δεν έχει νικηθεί ακόμη», είπε ο Nagel σε μια ομιλία του, ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το συνεχιζόμενο πολύ υψηλό βασικό επιτόκιο».

«Η ΕΚΤ

πρέπει να διατηρήσει μια περιοριστική στάση έως ότου μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%,» είπε ο Nagel σύμφωνα με το Reuters.

Ο επικεφαλής της Bundesbank απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και μελλοντικό διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα, για τη δημιουργία ενός κεντρικού δημοσιονομικού capacity για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας κοινός προϋπολογισμός θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό πιο αποτελεσματικά, αλλά μια ενιαία νομισματική πολιτική πρέπει να ευθυγραμμιστεί με 20 διαφορετικούς εθνικούς προϋπολογισμούς, ένα πολύπλοκο έργο που συχνά αφήνει τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική εκτός συγχρονισμού.

Ωστόσο, ο Νάγκελ είπε ότι το Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την ανάκαμψη μετά την πανδημία και την «πράσινη» μετάβαση, δεν πρέπει να επαναληφθεί. «Ήταν μια εξαίρεση που ήταν κατανοητή δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκείνη την εποχή», είπε ο Nagel και συμπλήρωσε: «Αλλά δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου ολοκλήρωσης, θα πρέπει να παραμείνει μια εφάπαξ εξαίρεση».

ΓΙΟΑΚΙΜ ΝΑΓΚΕΛΓερμανίαπληθωρισμόςΚΟΙΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΦάμπιο Πανέτα
Keywords
Αναζητήσεις
bundesbank-den-echei-ittithei-akomi-to-aplisto-thirio-tou-plithorismou.htm
Τυχαία Θέματα