CNN: Όπλο EMP η μεγάλη ρωσική απειλή στο Διάστημα

Η Ρωσία προσπαθεί να αναπτύξει ένα πυρηνικό διαστημικό όπλο που θα καταστρέφει δορυφόρους δημιουργώντας ένα τεράστιο ενεργειακό κύμα, δυνητικά θέτωντας εκτός λειτουργίας ένα τεράστιο τμήμα εμπορικών και κρατικών δορυφόρων από τους οποίους εξαρτάται ο κόσμος για να μιλάει σε κινητά τηλέφωνα, να πληρώνει λογαριασμούς και να σερφάρει στο Διαδίκτυο, δήλωσαν πηγές κοντά στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι εν λόγω

πηγές έδωσαν στο CNN μια πιο λεπτομερή περιγραφή για το όπλο που ετοιμάζει η Ρωσία και είχε αποκαλύψει η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και για ην απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει.

Το όπλο είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και δε βρίσκεται σε τροχιά, τόνισαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, όμως αν χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επικίνδυνο ρουβίκωνα στην ιστορία των πυρηνικών όπλων και να προκαλέσει ακραίες διαταραχές στην καθημερινή ζωή με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Αυτό το νέο όπλο - γνωστό ως πυρηνικό EMP - θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν παλμό ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και μια πλημμύρα από φορτισμένα σωματίδια που θα έσκιζε το διάστημα για να διαταράξει δορυφόρους γύρω από τη Γη.

Ο Μπάιντεν τόνισε δημόσια ότι «δεν υπάρχει πυρηνική απειλή για τον λαό της Αμερικής ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο με αυτό που κάνει η Ρωσία αυτή τη στιγμή». «Οτιδήποτε κάνουν και/ή θα κάνουν σχετίζεται με δορυφόρους και με το διάστημα», είπε.

Το Υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν τις ρωσικές προσπάθειες για ανάπτυξη αντιδορυφορικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός EMP, εδώ και χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, όμως, υπήρξαν πληροφορίες που σχετίζονται ειδικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει πυρηνικές αντιδορυφορικές ικανότητες. Η Ρωσία σημείωσε πρόοδο στις προσπάθειές της να αναπτύξει ένα πυρηνικό EMP - μια πολύ ανησυχητική τεχνολογία. «Δεν είναι μια νέα ιδέα και, ως έννοια, χρονολογείται από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Όμως, «ο μεγάλος φόβος με οποιαδήποτε ενδεχόμενη συσκευή EMP σε τροχιά [είναι] ότι μπορεί να καταστήσει άχρηστα μεγάλα τμήματα συγκεκριμένων τροχιών» δημιουργώντας ένα ναρκοπέδιο απενεργοποιημένων δορυφόρων που «θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνοι για οποιουσδήποτε νέους δορυφόρους στείλουμε», τόνισε.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η συσκευή, όπως έχει σχεδιαστεί, θα μπορούσε να επηρεάσει το GPS και τους πυρηνικούς δορυφόρους διοίκησης και ελέγχου, οι οποίοι λειτουργούν σε υψηλότερη τροχιά από τους εμπορικούς και κυβερνητικούς δορυφόρους. Αυτοί οι μεγαλύτεροι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για να είναι απόρθητοι σε πυρηνική έκρηξη, όμως ένας κορυφαίος αξιωματούχος στο Πεντάγωνο είπε στο CNN ότι «θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι», ανάλογα με την απόσταση από το EMP, την ηλικία τους και το μέγεθος της έκρηξης.

Ειδικοί λένε ότι αυτό το είδος όπλου θα μπορούσε να εξαλείψει μεγάλους «αστερισμούς» δορυφόρων, όπως το Starlink της SpaceX, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από την Ουκρανία στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει «το τελευταίο όπλο» της Ρωσίας, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς θα μπορούσε να κάνει ζημιά και στους ρωσικούς δορυφόρους που βρίσκονται κοντά του.

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές το πόσο ανεπτυγμένη είναι η τεχνολογία. Η Ρωσία είχε μια σειρά από αποτυχίες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μια πρόσφατη αξιολόγηση σχετικά με την πρόοδο της Ρωσίας προκάλεσε ανησυχίες στο Καπιτώλιο, με αποτέλεσμα πρόσκληση προς όλα τα μέλη της Βουλής να ασχοληθούν το θέμα. Αμέσως μετά, εκδόθηκε μια αόριστη δημόσια δήλωση που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα.

Σχετικές πηγές τονίζουν πως η δημοσιοποίηση των πληροφοριών ήταν εξαιρετικά επιζήμια, καθώς η πηγή ήταν απίστευτα ευαίσθητη. Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών προσπαθεί να βρει πώς να διατηρήσει την πρόσβασή της στις πληροφορίες.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι εάν η Ρωσία αναπτύξει πυρηνικό EMP, αυτό θα αποτελούσε την πρώτη παραβίαση της Συνθήκης για το Διάστημα του 1967, η οποία απαγορεύει τη αποστολή όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα και έχουν υπογράψει περισσότερες από 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

#CNN #EMP #Ρωσία #ΑΝΤΙΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ_ΟΠΛΟ
Keywords
Αναζητήσεις
cnn-oplo-emp-i-megali-rosiki-apeili-sto-diastima.htm
Τυχαία Θέματα